Николай Банев остава в ареста

Николай Банев остава в ареста, определи Апелативният спецсъд, предаде репортер на БГНЕС.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда, който го остави в ареста.

Адвокат Христо Ботев каза, че още другата седмица ще искат изменение и на мярка на съпругата на Николай Банев. ”Знаете, че Евгения се кандидатира за евродепутат, сега оттук нататък пък да видим нашата държава как ще подходи да й осигури нормални условия да си провежда предизборната кампания“, посочи той. На въпроса дали кандидатурата й е основание да се иска промяна на мярката, той каза, че абсолютно ще бъде ново обстоятелство. "Защото на мен ми е мнoго интересно как изпълнение на наказанията и следственият арест ще й осигурят равни условия с всички други кандидати. Срещи с избиратели, достъп до интернет и т. н. всичко, което може да прави всеки кандидат за евродепутат“, каза защитникът.

БГНЕС припомня, че семейството бизнесмени Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г.

Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция. /БГНЕС