Николай Малинов: Обвиненията срещу мен са глупости

В 7 сутринта в понеделник започна обискът на апартамента ми, като над 30 човека влязоха и преобърнаха всичко. Имах възможност за остана в ареста, и ми направи впечатление, че полицията се държи много добре, в ареста беше и чисто, съобщи Николай Малинов за БТВ.

За последен път такива обвинения за шпионаж в полза на друга държава са повдигнати през 1978 г., съобщи Малинов.

„Най-спокойно от всички отворих вратата, защото съм убеден, че не греша никъде в нещата, с които се занимавам. С тези убеждения напуснах и БСП, може да съм имал намерения да правя партия, но намеренията не са подсъдни. Да, исках да правя политематична телевизия, детска телевизия, - в крайна сметка аз от 15 години се занимавам с телевизия, с „Первый канал“, и вече над 30 години защитавам определени каузи, които не са тайна“, допълни Малинов.

„Да, следил съм сделките на Цветан Василев, - тези, които купиха предприятията, трябва да бъдат преследвани, аз просто съм следил сделките; не познавам Емилиян Гебрев“, съобщи още Малинов.

Но не за себе си съм притеснен, а за моите съратници и другари, притеснен съм за децата и съпругата си, допълни Малинов.

„Когато някой има някакви намерения, - и в Библията, и в Закона те съдят по делата, - аз може да искам и вятърни мелници да направя, за да издържам дейността си – когато съм искал някой да подкрепи една идея и не го е направил, не може да бъде съден. Ако имах някакви притеснения, нямаше да държа документите, които прокуратурата изнесе от вкъщи“, допълни Малинов.

От дома на Малинов са изнесени над 30 чувала с документи. „Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни, и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща идея и световна идея“, допълни Малинов.

Когато съм публикувал статии от „Российская газета“ във вестник „Дума“, съм получавал хонорари от Русия, но всичко е проверено счетоводно и всички данъци са платени, допълни Малинов.

„Обществото „Двуглав орел“ се занимава с вътрешната политика. С Малофеев сме единомишленици, братя сме по вяра и сме приятели, познаваме се. Борим се за традиционни ценности, за силна държава в България, в Русия, и по света. Аз мога да не харесвам определени неща, но ако не харесвах България, щях да отида някъде другаде. Имах предложения за високопоставен пост, но не го поех. Прецених, че каузата русофилство е по-важна за мен“, съобщи Малинов.

И допълни, че не се занимава с бизнесдела, само със стратеги. „Исках да направя информационна телевизия с програми от СNN и „Русия днес“, и да има печеливш проект – не виждам нищо незаконно в това да правиш печеливш проект. Аз пари не съм получавал – това, че мои фирми-партньори са получавали кредити, и после са ги връщали – нямам отношение. Да, запознал съм Константин Малофеев с Цветан Василев – това престъпление ли е? Цветан Василев ме помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия, след като дъщеря му беше заплашена. Но се чувствам обиден и омерзен от Василев, след като той се отметна от всички договорки и заради него сделките не станаха“, допълни Малинов. „Ако нямаш добри отношения с Турция и Русия, няма как да си отиграеш картите в Брюксел – това съм казвал – това шпионство ли е?“, попита Малинов.

„Излъган, измамен и обиден се чувствам от поведението на Василев и от години нямам нищо общо с него, защото 9 месеца и половина не бях вписан като собственик на телевизия ТВ 7 – една чистачка там не можех да назнача, а ТВ 7 продължаваше да получава пари от реклама. Познавам се и с Делян Пеевски. Цветан Василев беше дясната ръка на Пеевски, но не искам да се връщам на тази тема. Не сме приятели, не сме ходили да пием бира и да ядем заедно“, съобщи още Малинов.

С Цветан Василев ме запозна Сергей Станишев в кабинета си, каза още Малинов.

„Всички неща, в които ме обвиняват, са написани във вестниците и те не са тайна, а сега ги изкарват като някаква конспирация. Моите контакти в Русия, както и в България, са публични. Предложих българските студенти да работят в Русия – това решение беше прието от парламента и Караянчева – и това е постижение“, допълни Малинов.

„На прокуратурата й предстои да докаже всички тези обвинения и мисля, че няма да се справи с тази задача. Защото намеренията да подкрепяш едни или други действия в рамките на закона не са престъпление“, допълни Малинов.

Малинов отрече да е свързвал Леонид Решетников с български политици, но допълни, че български политици са искали неговия телефон и сами са търсили бизнесмена. Корнелия Нинова е сред тези политици, поискала телефона на Решетников, и се е срещала с него, съобщи още Малинов.

„На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, - но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна бившият издател на в-к „Дума“.

„Знам, че има социологическо изследване за нагласите на обществото преди президентските избори, но той е поръчан и направен от руския Институт за социологически изследвания, който е държавна организация лично на руския президент Владимир Путин. А организацията „Двуглав орел“ е съвсем друга организация, която има за цел да търси балансите в обществото. Решетников може да си поръча такива социологически изследвания където и каквито поиска, защото той е анализатор; такива изследвания се поръчват и правят и от европейски организации, и от американски, и от руски“, допълни Малинов.

Тепърва ще събирам сумата от 50 хиляди лева, колкото беше гаранцията за освобождаването ми от ареста. Но няма да разчитам на Малофеев за събирането на парите, завърши Малинов./БГНЕС