Николай Младенов: Има нужда и от рестарт, и от нова Конституция

България наистина има нужда от нова Конституция. В настоящата има много компромиси. Но има нужда и от много сериозен конституционен дебат. Той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват. Дебатът в момента е истеричен.

Това каза пред Нова телевизия бившият военен министър и дипломат номер едно на държавата Николай Младенов.

Той бе категоричен, че у нас има много неща, за които хората да протестират и даде пример, че оставаме най-бедната държава в Европейския съюз, изброи корупция, нарушеното чувство за справедливост, здравна система, състояние на пенсионерите и т.н.

Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог, призна Младенов.

За мен има нужда от по-радикални промени. Трябва да се погледне по-сериозно и към парламента – не само към намаляването на броя на депутатите. Например не трябва ли министрите първо да бъдат избирани за депутати, предложи Младенов.

Той отбеляза, че трябва да се погледне функционирането на цялата съдебна система.

Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална, подчерта още Младенов.

Това, което се вижда отстрани за България не изглежда добре, но това се променя лесно, ако тръгнем в конструктивна посока, подчерта бившият дипломат №1. /БГНЕС