Николай Попов: Военен ред и желязна дисциплина има на пазарите

„Пазарите са безопасни. Струпване на хора на столичните пазари „Иван Вазов“, „Красно село“ и „Борово“ не е имало никога. Да, има опашки, но хората са през 2 метра и всички са с маски. Дисциплината е желязна“. Това заяви в интервю за БГНЕС Николай Попов, изпълнителен директор на „Пазари Юг“ ЕАД. Според него не е редно заради нарушения на противоепидемичните мерки на определени места, да бъдат затваряни всички пазари.

„Така се получи, че покрай сухото гори и мокрото. Това, че на няколко пазара в страната не са спазвани мерките, не означава, че трябва да затворим и тези, които ги спазват. Има голяма възможност, след като щабът види какво се случва тук и се увери в нашите усилия, да отпаднат тези мерки или да бъдат не толкова рестриктивни“, смята той.

На ръководените от него тържища е въведен стриктен ред – всички са с маски, на посетителите се дава дезинфектант за ръце, а движението из щандовете е организирано еднопосочно, за да не се смесват потоците от хора.

„Такава организация е въведена от 14 март, много преди министърът на здравеопазването да издаде заповед за въвеждане на КПП-та и ограничителен режим за достъп до пазара. Ние бяхме готови много отдавна с тези мерки. Има служители на Столична община, които контролират спазването на реда, заедно с наши служители и охранители. Буквално е въведен военен ред – всички търговци са с маски, на всеки посетител му се дезинфектират ръцете, а по сергиите също има раздадени дезинфектанти“, каза Николай Попов.

Той е категоричен, че цялата търговска площ се дезинфекцира по график със специални препарати, закупени от лицензирана фирма. Пространствата около пазарите също се обработват.

Според управителя хората проявяват самодисциплина и спазват мерките, а ако някой от търговците си позволи да не го направи, го чака санкция – разваляне на договора за наем. Засега обаче няма такива случаи, защото всички са дисциплинирани.

Думите на управителя потвърждава и Илинка Самарджиева от село Беласица, Петричко, която е сред производителите, които продават продуктите си на пазара в „Красно село“ от дълги години и има много редовни клиенти.

„Защо пазарът трябва да бъде затворен при положение, че още от 14 март са взети всички мерки – хората са разредени, прави се дезинфекция. Недоумяваме защо трябва да ни затворят“, сподели тя.

Кооперативните и цветни тържища у нас ще работят само до четвъртък. Властите отново решиха да ги затворят, след като оцениха струпването на хора там като опасно заради заплахата от разпространение на COVID-19. /БГНЕС