Николо Коцев: „Гарванлиев гейт“ разобличи държавната дискриминация в Македония

Малтретирането на певеца Васил Гарванлиев по политически и националистически причини е изключително грозно и недостойно за едно общество, което претендира да е част от Обединена Европа. Ако му бъде забранено да пее на Евровизия, това ще подпише незапочването на преговорния процес за влизане в ЕС. Македонците заявяват, че ние нямаме право да им казваме какви да бъдат, но в същото време отричат правото на Гарванлиев да бъде такъв, какъвто иска. Българи и македонци принадлежат към една история и последните, вместо да я отричат е по-добре да я прегърнат, защото тя е велика и заедно можем да се гордеем с нея.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС музикантът Николо Коцев по повод на кампанията в съседна РС Македония срещу певеца Васил Гарванлиев, който трябва да представлява страната си на конкурса „Евровизия“. Признанието на Гарванлиев, че притежава и българско гражданство предизвика необяснима вълна от омраза и „възмущение сред патриотичните среди в РСМ“.

Николо Коцев е прочут български рок музикант, основател на групата Кикимора и автор на рок операта „Нострадамус“. Той е създател на групата Брейзън Абът, в която участват такива известни имена като Глен Хюз и Джо Лин Търнър от Дийп Пърпъл, Сванте Хенрисон, Мик Микаели и Иън Хаугланд от Юръп.

Агенция БГНЕС публикува пълния коментар на прочутия рок музикант:

С интерес и нескрит гняв следя какво се случва в РС Македония. Разбирам донякъде желанието на македонците да присвоят част от нашата история като своя собствена, защото кой народ не иска да има велика история. Но когато един млад и изключително талантлив човек, като Васил Гарванлиев, пише песен и е избран съвсем легитимно да представлява една държава в европейския песенен конкурс, смятам, че е безкрайно грозно той да бъде малтретиран по политически причини от едно общество, което претендира, че е достатъчно европеизирано за нашия XXI век. Това е ужасно грозно и утвърждава твърдата позиция на България спрямо РС Македония, че тя не е дорасла, за да влезе в Европейския съюз.

Васил Гарванлиев е олицетворение на българската теза. Това, че си македонец не означава, че не си българин или това, че си българин не означава, че не си македонец. Историческите извори са достатъчно категорични и най-смешното е, че в РС Македония се отричат неща, които са черно на бяло, които са изречени от Гоце Делчев или са написани от комитопулите. Отричането им поставя РС Македония в един много тесен ъгъл, от който те няма как да излязат, ако не променят начина си на действие по този казус.

Не бива изкуство и музика да се смесва с политика, шовинизъм, национализъм и каквото и да било друго, което не е изкуство. Македонското правителство трябва да вземе позиция по казуса. Политиците биха направили всичко, за да извлекат политически дивидент. Зоран Заев като дойде в България говори едни неща, като отиде в Европа говори други неща, които са коренно противоположни. Това е много показателно.

Фактът, че правителството и властите РС Македония не са взели мерки срещу това, което се случва не означава, че те одобряват, а означава, че те се страхуват от политически провал, който ще последва, ако те вземат страната на един млад и много талантлив човек, който е македонец.

Това, че Васил Гарванлиев казва, че македонски българин или български македонец не означава, че той няма македонско самосъзнание. Това е ядката на раздора. Възрастните трябва да погледнат в историята и да видят, че тези две уж отделни нации след 1944 г. принадлежат към една история. И македонците, вместо да я отричат ще е по-добре да я прегърнат, защото българската история е велика и има с какво да се гордеем.

Ние казваме, че македонците са много тясно свързани с българите, България и нашата история. Най-лесното е тези хора да прегърнат тази история и изведнъж това ще ги въздигне в очите на цяла Европа и целия свят, защото нашата история е непоклатима, тя е неоспорима и съществува във всички исторически извори. Всеки, който може да чете би разбрал за какво става въпрос. Няма нужда да се отрича. Това ги прави смешни, губят време и политически позиции в очите на цяла Европа.

Да вземем инцидента във Вевчани, където беше запалено българското знаме, авторите на този акт ще бъдат наказани. Би било глупаво, ако не бяха ги наказали, защото отново щеше да лъсне голата истина пред цял свят, че сегашното македонско правителство на практика не е дорасло за голямата европейска общност, да не говорим за политическата общност. Погледнете какво се случва с Договора за сътрудничество. Те не го спазват и смятат, че ние няма да разберем. Този Договор е написан, за да им павира пътя за влизане в ЕС. Те го отричат, спряха го. Спряха и Коридор №8. В един момент казват България спира нас.

Не вярвам да се посегне на живота на Гарванлиев, защото всичко си има граница, но, четейки коментарите, виждам, че омразата към българите е на такова ниво, което дори не съм предполагал, че съществува между братски народи. Властите в РС Македония биха взели мерки не за да защитят Гарванлиев, а за да защитят себе си. Не бих се учудил, ако те го дисквалифицират за Евровизия. Това ще подпише незапочването на процеса за преговори за влизане в ЕС. Това ще ги изхвърли за доста години преди да се случат следващите събития, които да им дадат шанс да започнат да преговарят.

В момента те имат шанс да продължат по своя европейски път, показвайки солидарност. Те не трябва да отказват правото на Гарванлиев да се чувства български македонец. Те заявяват вие нямате право да ни казвате какви да се чувстваме, а самите те репресират човека, който казва: аз на се чувствам македонски македонец, а български македонец. Ако те репресират него по този начин, те ще нулират собствения си аргумент, че имат правото да се чувстват като македонски македонци.

Отношението към Гарванлиев е пример не само за културна, но и всякаква дискриминация. По същия начин те принуждават приживе Гоце Делчев да стане македонец, а не българин.

Ето сега е жив Гарванлиев, който казва, че е македонец, но и горд българин. От там произхождам. Същата позиция е имал и Гоце Делчев. Той се е смятал за българин и е радеел за Македония, за родния си край, който е искал да бъде освободен от османлиите. /БГНЕС