Николов: Българските пожарникари са спасили две села в Северна Македония

Пожарът на македонска територия е на 7 км. от българската граница, фронтът му е 13 км., за сега няма опасност от преминаването му на българска територия, огнеборците ни, заминали да помагат оттатък границата, са спасили две села, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Това каза на брифинг в с. Габрово, община Благоевград директорът на ГД ПБЗН ст. комисар Николай Николов.

Брифингът бе даден след обход по границата съвместно с областния управител Николай Шушков, директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов, директорът на РГС-Кюстендил Васил Митов и представител на изпълнителна агенция по горите/ИАГ/. Комисар Николов коментира и обстановката в страната, където днес са горели 18 пожара.

„Два дни продължава гасенето по българо-македонската граница. Искам да ви уверя, че засега няма опасност за прехвърляне на пожара отвъд границата. Не се налага и евакуация на населението около границата“, каза областният управител Николай Шушков.

„Тук сме по поръка на премиера Янев да оценим обстановката и да направим организация за осигуряване на безопасността на хората. В момента границата на пожара е на 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7,5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Македония има задача да запази селата, които са в непосредствена близост до България, да пази източния фронт на пожара да не дойде в България“, каза ст. комисар Н. Николов.

Според него има денонощно наблюдение на границата, което се осъществява от полицията, то е визуално и с термовизионни камери през нощта. 75 души са разположени равномерно по границата, които имат задача да подпомагат дейностите на булдозера, които разширява пътя, който да бъде естествена полоса за нашите действия.

„Вероятността в момента да влезе в България е минимална, под 10%, за което ме уверява ръководителят на екипа на българските пожарникари – ст. комисар Георги Пармаков“, добави Николов.

И добави, че фронтът на пожара, който се вижда оттук, е 13 км с 4 страни.

„Пожарът е във формата на бъбрек, уточни инж. Д. Дамянов. От левия до десния фланг фронтът е 13 км, по-отдалечения фланг до вътрешността на Македония е 7,5 км. Има три огнища по-сериозни - в най-отдалечената част от границата, отляво и отдясно. Тежка е ситуацията на колегите, но няма основание за притеснение. 75 души от ЮЗДП са на терен, допълни Дамянов.

„Не можем да кажем дали има шанс пожарът да се прехвърли. Имаме готовност за гасене включително и с авиационна техника, каза Николов.

Той отговори на въпроса на БГНЕС, че нашият български екип, който замина да помага в гасенето на пожара в съседна Северна Македония, е участвал в спасяването на две села.

„Всички пожари, действащи в страната от тази сутрин, са общо 18. Всички пожари са под контрол - локализирани са и се действа по доизгасяването им. Вятърът е най-големият ни враг“, обясни Николов и продължи:.

-Пожарите в Старосел и Кръстевич са под контрол, оградени са - военни, пожарникари, горски, доброволци наблюдават.

-Петрово - пожарът е под контрол по целия периметър се наблюдава.

-Велинград - най-големият пожар към момента, развиващ се в горски фонд от 1000 дка. Димът е дразнещият фактор, който заради вятъра отива в града.

-В Кърджали, Хасково, Перник, Врабча и 4-е кюстендилски пожари са под контрол.

Главен комисар Николов добави, че от армията са готови с 22 модула, 3 от тях на терен. Хеликоптерът също е в готовност.

На въпрос на БГНЕС, дали е притеснен от избухването на близо 100 пожара за две денонощия в кюстендилско, комисар Николов каза следното:

„Притеснени сме от този факт, започна работа по двойки, така да се каже, двама пожарникари и двама полицаи, които да издирват подпалвачи и тези, които не спазват заповедта на земеделския министър за прекратяване на почистване на земеделските земи. Работим и усилено с ЛРД за инструктаж на ловците“.

Главен комисар Николов прогнозира, че поне до 13 август ситуацията в страната ще бъде сериозна.

„Кодовете, които пристигат при нас от европейските и американски сателити, показват, че опасността ще бъде “екстремно червено”, тоест никакво подценяване не трябва да има. В момента ситуацията е сравнително спокойна, спрямо нашите съседи, трябва да продължим да бъдем така.

Нямам право да твърдя, че електроразпределителната мрежа е виновна за всички пожари, но ветровете предизвикват искрене, което е достатъчно“, обясни Николов.

Отново на въпрос на БГНЕС дали сме си взели поуки от големия пожар през август в Стара Кресна от 2017 г.,, Николов отговори:

„Пожарът в Кресна - ЮЗДП разшири своя капацитет като оборудване и защитни облекла, а ние успяхме да координираме действията за по-бърза реакция“. /БГНЕС