Николов: Държавата доставчик на 7 кораба втечнен газ е САЩ

„Офертите за танкерите са получени в резултат на усилията на правителството и директната комуникация с доставчиците“, обяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Държавата доставчик е САЩ. Министърът на енергетиката обяви и колко ще бъдат доставените карга за страната: през 2022г. – три карга, а през 2024г. четири карга. Офертата за трите карга за 2022г. е с 30 долара по-ниска от тази на европейските пазари. Първото карго ще бъде на 18 август, вследствие на решението на сегашното правителство, коментира още Николов. След това до края на 2022г. има множество решения, които могат да бъдат предприети и те ще бъдат предприети от служебния министър на енергетиката. Тоест в критичен период, в състояние на война, да се взимат решения върху форсмажорни, извънпазарни ситуации не е най- доброто нещо“, подчерта Александър Николов. Относно въпроса за цените, Николов отговори, че те зависят от решенията на „Газпром“. Всички алтернативни трасета, доставчици ще бъдат предоставени, така че да се гарантира диверсификация, докъдето е възможна тя“, каза Николов.

Цената е обвързана с индекса в САЩ, който е по-стабилен от европейския. Общата стойност на първите 3 карга е приблизително с 30 долара по-ниска, каза Николов. /БГНЕС