Николов: ДАНС да провери „Еврохолд” по сделката за ЧЕЗ

Компанията „Еврохолд”, която има намерение да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ, да бъде проверена от ДАНС и спецслужбите. Това призова депутатът от ГЕРБ Валентин Николов по време на брифинг в отговор на депутати от БСП, които твърдят, че зад застрахователното дружество стои отново „Инерком”, предаде репортер на БГНЕС.

„ДАНС и нашето разузнаване нека още от сега установят капиталите на „Еврохолд” и евентуални офшорни компании дали присъстват. Не е противозаконно, но да се знае дали участват в закупуването на акциите”, призова Николов.

Както министърът на енергетиката Теменужка Петкова, така и Николов са единодушни, че това е частна сделка, държавата не може да се намесва. „Единственият начин е чрез КЕВР и КЗК, които може евентуално да не одобрят сделката”, напомни той.

"Това, че собственикът не е енергийна компания не значи, че операторът не трябва да бъде некомпетентен. Регулаторът винаги може да изземе управлението, виждайки че не се води добра политика. Мисля, че БСП иска да бъде незаобиколим фактор при продажбата на ЧЕЗ и заради това толкова настървено повдигат темата”, коментира още казусът депутатът от ГЕРБ.

Преди дни „Еврохолд” официално обяви до медиите за водените разговори. Холдингът планира да плати за ЧЕЗ със собствени средства и с кредит от западноевропейски банки.

Базираната в Прага чешка компания се отказа да продължи разговорите с останалите два кандидата „Индия Пауър” и българската „Инерком”, която получи от КЗК отказ да финализира сделката. Все още не е ясно каква оферта е предложила българската финансова група „Еврохолд”. /БГНЕС