Николов: Има война срещу Министерството на енергетиката

Булгаргаз като търговец и част от българската енергийна система е длъжен по договор да спазва баланса си. Продажбите на борсовия пазар и на този, който е държавно контролиран не е нещо изненадващо. Явно за някои хора това е изненадващо. Срещу енергийната политика на правителството се води нещо като война. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Тези които твърдят, че се изнасят публични данни, които са доказуеми, са бивши вицепремиери от правителството на Станишев, като един от тях е пряко отговорен за промяна на договора с Газпром от 2006, добави Николов. От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви той.

Новият мениджмънт на Булгаргаз влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че за 6 часа може да се реализира нещо драстично и критично, нека да ми каже. Второ, при текуща наличност от над 600 000 лева подписаните договори и съгласия за освобождаване на служители надхвърлят 170 000 лева. Как става това и как договори в полза на дружеството са прехвърлени в дългосрочни, това ще оставя дружеството да ви каже. За финансовото състояние на предстоящите плащания на дружеството надхвърлят 650 млн. лева, отворената ликвидна дупка на бившия мениджмънт надхвърля 200 млн. лева, подчерта Николов.

Подходът относно управляването на човешкия капитал, хората, които правят структурата на предложенията към КЕВР е критичен. Същото важи и за финансовото състояние и на управлението на ресурсите, добави Николов. Общият размер на сделките беше коментирано, че е 60 000 мегаватчаса, общият размер всъщност е 37 000 мегавата. Булгаргаз има задължения да управлява излишъците си. Размерът на общия излишък е 14% от планираното количество на дневна база. Когато се изтъргуват 37 000 мегаватчаса на средна цена от 150 лева, става дума за малко над 5 млн. лева, каза още Николов. /БГНЕС