Николов: Хората да са спокойни за зимата, разработваме план

Изискват се максимални усилия от България, за да може да се посрещнат поне специфичните нужди и зимния период да мине спокойно. Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения.

Производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, това до голяма степен е също добра новина. Дори и да има затруднение с доставките, дава възможност за алтернативни горива. Разработваме конкретен план и до допълваме. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Александър Николов по повод енергийната криза, предаде репортер на БГНЕС.

Ако погледнете микса на цяла Европа, той зависи изключително много от „Газпром Експорт“. Специфичното поведение на този доставчик показва ясно, целите са геополитически, отколкото търговски, подчерта той.

Николов заяви, че ако се съди по това, което се случи през месец февруари, както и през миналата година, а именно изкуственият дефицит и изкуствено повишаване на цената за цяла Европа, рискът е валиден, но той не е функция от поведението на която и да е държава-консуматор или на което и да е юридическо лице.

Армагедонът, който се предвиждаше, не се състоя, фалитите не се състояха, обвиненията при опити за промяна на ръководството на други енергийни дружества пряко и непряко, свързани с газ, също не спряха, така че опитите да се работи със страховете на хората са меко казано странни, каза Николов. „За да работи каквото и да е правителство, аз мисля, че трябва да има нормална комуникация вътре в самата му структура, така че да могат да се постигат поставените цели, т.е. аз нямам проблем с разговорите и с това, което се цели да се постигне. В крайна сметка енергетиката е много отвъд политическия интерес, в крайна сметка този сектор влияе на абсолютно всеки един българин“, подчерта енергийният министър в оставка. /БГНЕС

Тагове: