Николов ще направи изявление заради спирането на газа от Русия

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление в 9:00 часа поради спирането от днес на доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България.

Късно снощи "Булгаргаз" информира, че са получили от руската страна писмо, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, информират още от "Булгаргаз" . От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България. /БГНЕС