Николов: Търси се балансът, за да няма драстични ценови промени в цената на газа

Идеята на тази среща за енергийната сигурност е в кратък период да се набележат стъпки за сценарии при всяка ситуация така, че целият регион да остане стабилен. Това заяви енергийният министър Александър Николов след енергийния форум с участието на министри от югоизточния регион, предаде репортер на БГНЕС.

Позицията на България за нефта е ясна. Ще искаме отсрочка от ЕК. Работата на Лукойл и начинът, по който могат да намерят алтернативни решения в зависимост от решенията и търсим и вътрешни решения така че да няма рискове за рафинерията и производството да продължи, каза Николов.

За газа той добави, че краткосрочните решения са свързани с подпазара, това е споразумението между ДЕПА и Булгаргаз, в дългосрочното решение е включена на работната група, в която е включена и ЕК и ще излезе с всички сценарии и предложения на ниво покупка, това ще бъде коментирано съвсем скоро, добави Николов.

Поради това, че в края на април доста рязко се промени микса и доста алтернативни решения трябваше да се случат, се търси балансът, за да няма ценови промени драстични в предложението на Булгаргаз към КЕВР, обясни още Николов. /БГНЕС

Тагове: