Николов за Gemcorp: Ако имаше проблеми, едва ли директори на 2 компании ще дойдат тук да се подпишат

Няма единствено подписан документ само с Gemcorp, има и друга компания IP 3, много неща се пропускат, за да се достигне до скандал. Поздравявам журналистическата гилдия, че прави подобни проверки, радвам се, че премиерът назначи проверка. Ако има каквито и да е проблеми, едва ли изпълнителни директори на две компании ще дойдат с лицата си тук и ще подложат подписи. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Нека всички да изкарат цялата информация наяве, добави той. Попитан дали там присъстват руски олигарси, Николов отговори с категорично „Не“.

С Gemcorp няма сделка, има само намерения. Не предполага участие в завод за батерии. Нито се искат средства от ЕС, нито държавни активи. Нито някой е искал батерии, нито достъп до продажби, до средства, това са пълни глупости, каза Николов.

Това, че е създаден конфликт от данни, които са погрешно интерпретирани с цел да се създаде конфликт, е други нещо, добави още Николов.

Ако вие сте инвеститор, дойдете с намерение да вложите определена сума в държава и два часа по-късно прочетете тази интерпретация, ще останете ли тук или не? Отговорът е ясен. Ако няма инвестиция, статуквото се запазва, добави Николов. Кой има полза от това да няма инвестиции в България, попита реторично той.

За цената на газа Николов бе категоричен, че КЕВР не саботира. Предложението за цената идва от Булгаргаз, разглежда се от КЕВР и се предприема промяна ако има нужда от такава. Булгаргаз и КЕВР правят всичко възможно на фона на война да се спазва нормален механизъм, който да държи нещата. За съжаление цената я плащаме всички за това, което случва в Украйна, подчерта Николов.

Няма как при положение, че се ползват всички средства по време на тази война, това да не включва и икономически ефект. Това, което направиха КЕВР и Булгаргаз в по-тежкия месец е, че успяха да задържат цената по-ниска, заяви още Николов.

Трябва да се наблюдава динамиката на цените. Имахме възможност за много по-високи количества азерски газ, от които доброволно се отказахме. Цената щеше да е друга, ако не се бяхме отказали, добави Николов.

Има вече официално заявено искане за заплащане на газа в рубли. Няма как ЕС да се поддава на изнудване. В договорите ясно е написано начин на плащане, това не включва рубли, каза Николов. /БГНЕС