Никос Дендиас: противник на промяната на границите и анулирането на договори

Новият министър на външните работи, 60-годишният Никос Дендиас е оценяван като опитен и умерен политик. Адвокат по професия, активист на „Нова демокрация“ още от студентските си години. Избран е за първи път за депутат през 2004 г. Има зад гърба си опит в четири министерства, а преди изборите е координатор на парламентарната група на опозиционната тогава партия.

В миналото е много активен в медиите. По време на протестите по така наречения македонски въпрос, той заявява открито своята позиция „против“, тъй като, според него, опитът показал, че демонстрациите никога не са помогнали националните въпроси да бъдат представени по изгоден за страната начин. Няколко пъти прави изявления, че Гърция и „Нова демокрация“ са против ревизиране на договорите, но че договорът от Преспа е проблемен в частта, отнасяща се до езика и гражданството.

Никос Дендиас е роден на остров Крит. Завършва юридическия факултет в Атина, а магистърската си степен завършва в Лондон. Специализира морско право и криминология.

Активист на „Нова демокрация“ от 1978 г. и член на младежката формация на партията. През 2004 г. е избран за първи път за депутат. Оттогава печели доверието на гласоподавателите във всички избори. Министър на правосъдието в периода от януари до октомври 2009 г., а от юни 2012 до юни 2014 г. е министър за гражданска защита. След това работи в Министерството на развитието, а няколко месеца по-късно е преместен в Министерството на отбраната, където работи до изборите през 2015 г.

От януари 2016 г. е един от координаторите на парламентарната група на „Нова демокрация“.

Никос Дендиас е женен и има двама сина. Говори английски и италиански езици.

МИА припомня част от официално обявените позиции на новия външен министър, включително по отношение на Преспанския договор.

Според него, решението вече е факт, договорът не може да се анулира, но може да бъде подобрен в отделни свои части.

Съществуват въпроси, свързани с езика и с националната принадлежност или гражданството. Тези въпроси трябва да бъдат разгледани и подобрени. Дендиас смята, че Гърция може да се възползва от предимството си на държава-членка на ЕС, предвид предстоящите преговори на Македония за членство в европейските структури.

Външният министър е категоричен, е няма политик от "Нова демокрация", която да подкрепя промяна на границите на Балканите и подчерта, че искат единствено добри отношения със Скопие и да помогнат на своя съсед в техния европейски път.

Относно договора от Преспа заявява, че въпросът е можело да се реши по много по-добър начин, „ако правителството беше потърсило помощ от нас“.

„Името Северна Македония не може да се смени, но темите, засягащи езика и националността, както са записани, може да претърпят известни корекции“, заявява Дендиас.

По време на дебатите в парламента относно ратификацията на договора от Преспа Никос Дендиас задава въпрос, защо в графата „гражданство“ е вписано „македонец/ гражданин на Северна Македония“, а не „северномакедонец“.

Въпреки несъгласието си с част от водената от правителството на Ципрас външна политика, новият министър не е съгласен с протестите против договора. Той заявява, че уважава всеки, който излиза да протестира, но опитът от миналото показва, че митингите не помагат националните въпроси да бъдат защитени по изгоден за страната начин. /БГНЕС и МИА