Никой не дължи потребителска такса за ваксина

Здравноосигурените и здравнонеосигурените граждани не трябва да плащат потребителска такса за поставянето на ваксина срещу COVID-19.

Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Няма потребителска такса при общо практикуващия лекар, няма такса във ваксинационни пунктове. Просто, който има желание може да дойде и да се ваксинира, когато му дойде времето. Същото важи и за тези, които са здравнонеосигурени. Хората се притесняват, защото имали прекъснати здравноосигурителни права – не, никой не търси от тях здравноосигурителни права”, подчерта проф. Асен Балтов.

Директорът на "Пирогов" посочи, че ръководеното от него лечебно заведение има 5 пункта, в които ваксинират, и възможност за 2 мобилни екипа, които при нужда ще ходят на място. „Това, което направи много лошо впечатление още първите дни, когато се отвориха пунктовете, че по заявените списъци, които идват в „Пирогов“ от РЗИ - при примерно при заявен списък от 170 човека, които са заявили, че имат желание да бъдат ваксинирани, реално се явяват не повече от 50. И този проблем веднага рефлектира върху хората, които са и очакват да дойдат да се ваксинират. Защото ние правим заявка днес да ваксинираме 500 човека, от тези 500 човека идват реално 30%. Това се оказва един голям проблем не само за нас, а и за мотивацията и темпа на ваксинация”, заяви директоркторът и посочи, че затова и тяхната молба била към проф. Гигов да се помисли по въпроса дали да не може да се включи и четвърта фаза.

„Защото виждаме, че има много хора, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза. Същевременно хора от втора фаза заявяват, че искат да се ваксинират и след това не идват. Това за нас е проблем, защото имаме готовност да работим много по-интензивно, включително събота и неделя с нашите екипи, а проблемът е, когато не се явят хората, които трябва да бъдат ваксинирани”, каза проф. Балтов.

Той подчерта, че никога не отварят флакон преди да е ясно колко човека има за него, които са подготвени. „Тоест, ако имаме флакон на "Модерна", ние задължително, за да я отворим този флакон и да му разпределим на дозите, трябва да имаме хората, които са определени, но не както е по списък, а реално колкото са дошли на терен. Затова никога не се стига до отваряне на флакон, който не се използва, може би някъде има останала една доза, но в никакъв случай не да се хаби цял флакон”, посочи той.

От своя страна проф. Костадин Ангелов каза, че очакват да се ускори темпа на ваксинацията. Той бе категоричен, че ваксинационният план не е пред провал.

Здравният министър вече на няколко пъти каза, че медицинският протокол за провеждане на избори по време на пандемия ще е готов 45 дни преди датата на вота. Днес той обяви, че протоколът днес ще бъде готов и ще бъде предаден на ЦИК и ще бъде разпространен до всички общини в страната, които са отговорни за провеждането на изборния процес.

"Протоколът беше представен миналата седмица в ЦИК. Там в коментарите стигнахме до заключението, че техните отговори трябва да бъдат дадени до края на миналата седмица или началото на тази. Те закъсняха с няколко дни, разбира се, всичко е въпрос на възможности. Ние се съобразихме с техните бележки. Снощи „Здравен контрол“ приключиха протокола. Днес ще го разгледаме за последно и ще бъде представен”, заяви Ангелов. /БГНЕС