НИМ показва адмиралската униформа и пелерина на цар Борис III

Адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III могат да се видят в изложба посветена на 140-тата годишнина на Българските военноморски сили, която може да бъде разгледана в Националния исторически музей (НИМ), предаде репортер на БГНЕС.

В изложбата освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г. Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст. Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Те са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза.

В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Временната изложба, с която НИМ отбелязва 140 години от създаването на Българския военноморски флот, може да бъде разгледана до месец октомври. Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита. Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението. /БГНЕС