Нина Дончева: Готови сме да посрещнем децата в детската градина

Щеше да е добре да имаме малко повече време преди да отворим детските градини, каквото беше дадено на училищата, когато бяха определени датите за матурите. Въпреки това ние сме почти готови да посрещнем децата на 26 май. Това каза в интервю за БГНЕС временно изпълняващият длъжността директор на 106-та детска градина „Княгиня Мария Луиза” Нина Дончева.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след празниците.

„Ние работим от две седмици в посока отварянето на градината. Мисля, че сме готови. Имаме още малко неща, които още не сме направили – това е едно повторно окосяване, да минем една дезинфекция на пейките отвън и на повърхностите”, обясни Дончева и уточни, че дворът е обработен против кърлежи.

Дезинфекция и основно почистване е направено във вътрешните помещения, уверява директорът.

„Направена е дезинфекция на всички видове повърхности. Имаме закупени дезинфектанти за подове, брави, тъй наречените „критични точки”. Персоналът също е подготвен, минали са инструктаж. Получи ли са лични предпазни средства във вид на шлемове, ръкавици, лични дезинфектанти”, разяснява тя и добавя, че ежечасната дезинфекция е безопасна за децата и заедно с нея ще се прави редовно проветряване на помещенията.

Попитана дали градината ще работи на пълен капацитет Дончева каза, че предстои да обсъдят как ще бъде организирана работата на градината и изрази надежда, че на 26 май няма всички родители да си доведат децата.

„Тези, които имат нужда, тези, които са наистина притиснати от обстоятелствата, с удоволствие бихме били в полза на родителите. Но всички онези, които могат да се погрижат за децата си в домашна среда, която е и най-безопасната към момента, моля да го направят”, призова директорът и подчерта, че настоящата ситуация дава възможност родителите да дадат ценен урок на децата си затова как функционира една общност и че всеки трябва да понесе отговорност за постъпките си, а не да я прехвърля на друг.

Дончева каза още, че трима от служителите й са отказали да дойдат на работа, защото са на възраст и с хронични заболявания.

„Казват, че не са ясни условията, при които ще се работи. Притеснява ги голямата бройка на децата в група и ги притеснява фактът, че не може да се осигури социална дистанция между учителите и децата в групата”, разяснява тя.

По отношение на децата от четвърта група, Дончева каза, че за момента не се предвижда удължаване на учебната година.

„Приключването трябва да стане на 31 май, така както всяка учебна година. В момента учителите на четвърта група правят диагностика, която е за периода до 13 март, след което имаме организация, по която да се получи информация от родителите за указанията, по които те работеха, подавани от учителите в групите. Присъствието на децата от четвърта група не е задължително. Предполагам, че отсъствията ще бъдат извинявани служебно”, заяви директорът.

Стана ясно още, че в момента, по нейна инициатива, се извършва служебна проверка на родителите на приетите деца в детската градина. Очаква се резултатите от нея да излязат до края на деня и увери, че преди да бъде записано всяко дете се прави проверка на критериите, по които е класирано. /БГНЕС