Нинова: 4 млрд. лв. стигнаха до икономиката и домакинствата

4 млрд. лв. стигнаха чрез мерките на правителството до икономиката и домакинствата за 3 месеца и половина. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на въпрос от Петър Чобанов за инфлацията, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е въпросът на днешния ден. Това е въпросът на въпросите - цените и инфлацията. Не всички други опити да размиваме диалога. Както знаете още от миналата година, подготвяйки бюджета за 2022 и мерките, с които да подпомогнем бизнеса и домакинствата, направихме няколко неща. Първо мораториум върху цените за битовите потребители и всички аргументи против, че ще се качат цените драматично, се разбиха на пух и прах", каза още Нинова.

Вицепремиерът отчете, че по отношение на бизнеса до 1 април помощта на държавата е била по 250 лв. на мегаватчас за енергопотребители. "От 1 април тя се увеличи на 300 лв. на мегаватчас, защото и цените постоянно растат. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации. Имаше диалог, имаше търсене на решение", заяви още Нинова.

По думите й следващата стъпка на правителството е мярката 60/40 и тя е помогнала на доста фирми и работници. "Тази мярка продължава и сега", заяви още тя.

Нинова коментира, че от днес влизат в сила всички онези мерки, които представляват 20 млрд. лв., които са ориентирани към увеличаване на минимална заплата, на майчинство, ваучери за храна, безплатни детски градини и други. "Това са мерки за помощ на бизнеса и подкрепа на доходите на хората. Това са двете посоки, в които правителството през цялото време се старае да работи", заяви още тя.

Корнелия Нинова каза, че управляващите не се хвалят и добре си дават сметка, че не са решили всички проблеми. /БГНЕС