Нинова: Борисов управлява авторитарно и убива институциите

Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

В декларация от името на парламентарната група Нинова разкритикува управляващите за това, че не са актуализирали Националния план за готовност при грипна пандемия, каквото решение взе парламента преди месец с одобрението на мнозинството.

„Това е още едно доказателство за това, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това решение преди месец, направете си изводите сами“, обърна се Нинова към депутатите от управляващата партия.

„Второ – въпреки тежката криза, Борисов отказва, чрез националния план за действие, да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“ и след това все някой друг е виновен. Трето – играят се политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерския съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов във сряда дали да бъде добрия и да отхвърли някои от тези мерки, ако има народно недоволство, или да ги пусне“, продължи с критиките лидерът на опозицията.

Според нея новите здравни мерки, които налагат нови ограничения, по никакъв начин не са подкрепени „с помощ за бизнеса и с грижа за хората“. За пример Нинова даде родителите, които ще останат вкъщи, за да гледат своите деца заради онлайн обучението. „Как ще бъдат компенсирани, ако са си взели досега и платения, и неплатения отпуск? Малките и средни фирми, които ще затворят, какво да правят?“, попита тя.

Нинова смята още, че гледаният днес в пленарна зала бюджет на държавата за догодина вече е неадекватен на новата ситуация. Ето защо от левицата предложиха тази точка да отпадне от дневния ред, но настояването им не срещна одобрението на мнозинството. /БГНЕС