Нинова: БСП получи мандат за преговори за нов кабинет в това НС

НС на БСП дава висока оценка на министрите в правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на НС на партията, предаде репортер на БГНЕС.

"Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в този парламент; и решихме да не участваме в правителство на ГЕРБ или ДПС, както и да не подкрепяме мандат за съставяне на правителство, връчен на ДПС и ГЕРБ", добави Нинова.

БСП се събра на извънредно заседание на пленума на партията, където министрите на БСП се отчетоха за дейността си през шестте месеца на правителството, вече в оставка.

Левицата поставя четири основни приоритета при преговорите за съставяне на правителство. "Националният съвет ни даде рамка за воденето на разговори с четири краткосрочни задачи: подкрепа на актуализацията на Бюджета, подкрепа на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, реформите и проектната готовност за Плана да влязат в действие, и подготовка на Бюджета за 2023 г., за да подготвим хората за трудните месеци, които идват", добави Нинова.

Пленумът е определил и дългосрочни цели в провежданите политики в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата и спортът, икономиката. Изрично записахме да продължим битката за съдебна реформа и изкореняване на модела "ГЕРБ", която ние като партия водим от много години", допълни още вицепремиерът.
Националният съвет на БСП не е поставил като изискване възобновяване на преговорите с "Газпром" като необходимо условие за започване на преговорите, допълни Нинова, но уточни, че още в началото от БСП са излезли с позиция, че това е грешка./БГНЕС