Нинова: Чистият въздух, вода и храна са гаранция за здравето на нацията

Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен начин на живот. Достъп до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21век и в България, която разполага с прекрасна природа и много природни ресурси. Но нека да видим къде стоим ние днес, на този ден по отношение на водите. Това се казва в декларация на ПГ на „БСП за България“.

Ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години. Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиардите се изгубиха, пропиляха се възможности, а български домове и села, курорти, квартали и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша и дори рискова за здравето питейна вода. Чаканите 12 млрд. лв., нужни за реформирането на водния сектор се оказаха напразно повтаряно число. Къде са усвоените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на експерти, дори и към момента инвестираните средства - европейски и национални, допълнени с ресурси на общините могат да решат в най-добрия случай проблема на около 40-50% от населението на страната. А останалите? Признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого, заявява Нинова.

Всички претръпнаха пред системните фирмени загуби заради амортизирана от три десетилетия водопреносна инфраструктура. Достатъчно е да дадем и примери от сега, а и от недалечното минало. В Хасково например от 3 години поставяме въпроса за чистотата на питейната вода. Там живеят 70 000 души, но не я използват заради уран и алфа-активност. Жителите казват: „От чешмите тече уран“; „Повече от допустимото“, допълват експерти. Пример с Варна само отпреди няколко дни – хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро. А река Чепеларска, река Юговска – замърсени с цианиди, по официални данни на експерти. Ярки примери за продължаващото безотговорно отношение към чистотата на реките и водите на България, подчертава лидерът на БСП.

Имаме и въпроси, разбира се. Какво става с държавния ВиК холдинг, който приехте, уважаеми управляващи, с 1 млрд. лева капитал? Холдингът съществува на хартия, а капитал изобщо няма. За дейност на холдинга пък не можем да говорим. Какво стана с 500-те млн., отпуснати на държавното предприятие за грижа на язовирите? Колко язовири бяха ремонтиране и къде отидоха парите? Все конкретни примери за сбъркана, неадекватна и безотговорна политика.

Нека да видим какво е състоянието по отношение на чистия въздух. България е първа в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хил. българи умират годишно според СЗО от замърсения въздух в България.

Да продължим с отпадъците. Правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа. Нерегламентирано горене на отпадъци беше констатирано в Бобов дол, в Русе, незаконни сметища в с. Калипетрово, Силистренско, в Плевен, Ямбол, Враца, 9 броя незаконни сметища в Асеновград – и така мога да изреждам десетки български общини, градове и села. Сигурно не остана община, която не е засегната от този въпрос. Какви мерки са предприети там? Има ли правителството представа колко незаконни сметища има в България? Колко тона боклук е внесен от Европа? Каква е съдбата на този боклук? Каква е съдбата на българската земя, въздух и вода, отровени от него.

Ние не искаме много – искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна. Очакват се нови средства от Европейския съюз, които се отпускат за възстановяване от последиците от коронавируса, но които се отпускат при условия – за подобряване на жизнения стандарт на българския народ, за подобряване на социалните системи и здравеопазването, за удължаване на живота на българските граждани. Това са все важни въпроси, които имат много ясно отношение към темата екология. Има ли правителството план в тази посока – какво да прави и как да реагира? Или тези милиарди евро отново ще изтекат в приближените до властта фирми без никакъв ефект за българския народ?

След кризата с коронавируса, която беше и здравен проблем, въпросът за чистата вода, храна и въздух става основен. Това също е въпрос за здравето на българската нация. Изконно човешко право е в 21 век всеки човек да има достъп до чиста вода, чиста храна и чист въздух. Наша отговорност, най-висша и държавническа, е да гарантираме на българите това право, завършва декларацията на БСП. /БГНЕС