Нинова: Членството на РСМ в ЕС не може да бъде за сметка на националните интереси

Република Северна Македония /РСМ/ не може да стане член на Европейския съюз /ЕС/ за сметка на българските национални интереси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По отношение на РС Македония ние трябва да защитаваме категорично националните си интереси, подчерта Нинова пред националната телевизия.

На въпроса дали е обидена заради отказа на "Демократична България" за общи действия за честни избори Нинова отговори: "Ние протегнахме ръка към извънпарламентарните партии за обединение, не за коалиция, не за управление, а за нещо, което стои много над партиите, нещо, което е държавническо, това са честните избори. Няма значение кой управлява, кой е в опозиция. Това е в основата на държавността. Уви, може би егото на някои от другите лидери надделя и не се прояви политическа мъдрост", заяви Нинова.

"Следизборни коалиции ще правим след допитване до членовете и симпатизантите на партията. Веднага някои хора започнаха - а, значи ще правим коалиция с ГЕРБ. Обръщат думите срещу нас - задкулисието винаги се страхува от мнението на обикновените хора", подчерта Корнелия Нинова и добави: "Няма война с президента, знаех за изявлението на Румен Радев. Не обвързвам резултатите от парламентарните избори с кандидатурата на президент. В момента номинираме депутатите, в момента не се правят номинации за президент.

В тази предизборна кампания има поне три различни неща, които могат да направят БСП първа политическа сила, заяви Корнелия Нинова. Най-важното е, че много голяма част от гражданите се отърсиха от страха и от апатията, че нищо не зависи от тях и излязоха с лицата си на протеста през лятото. Това е голяма крачка напред, това не беше възможно преди четири години. Второто за държавата е, че ГЕРБ е абсолютно изчерпан като политики, не могат да предложат нищо ново, никаква промяна, предлагат още от същото, никакъв капацитет, нямат компетентност да променят нещо и това влиза в колизия с първото. И третото различно, което е за партията - през тези четири години БСП направи сериозна промяна вътре в себе си. Показахме през тежка промяна, че можем да се борим със задкулисие, със зависимости вътре при нас така, както искаме да управляваме. Да скъсаме с модела на лични договорки, лични интереси на използване на партията и на държавните институции за лична облага. Тези три неща събрани накуп мисля, че дават различна картина, каза Нинова и добави: Единствената партия, която може да промени модела на управление, е БСП.

Нинова припомни, че в сегашните извънпарламентарни партии има хора, които са били част от модела на управление на ГЕРБ като вицепремиери, министри. "През тези четири години БСП беше категорична опозиция и не се съгласихме по никакъв начин да ставаме част от този модел, ние бяхме поканени да бъдем част от това, тези хора бяха от другата страна", коментира Нинова. Вярвам в паметта на паметта на българските граждани, за да разпознаят автентичната опозиция и алтернатива. Силата на ГЕРБ е разделение и противопоставяне. Нашата сила е в обединението, каза лидерът на БСП и изрази съжаление, че лидери на извънпарламентарни партии не са приели протегнатата ръка. /БГНЕС