Нинова: Даденото време е изгубено ; Радев: Не мисля така, нови избори през зимата не са добър вариант

В сградата на президентството проведоха консултациите преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев разговаря днес с представители на „БСП за България”, предаде репортер на БГНЕС.

От важно значение е как вижда БСП досега диалога за съставяне на правителство в този парламент? Вие бихте ли подкрепили и при какви условия изобщо първия мандат? Ако се стигне до втори мандат, бихте ли се включили отново с бившите си партньори в коалиционно управление на страната, попита в началото Радев лидера на левицата Корнелия Нинова.

Тя от своя страна изброи трите основни приоритета на БСП: бюджет, План за възстановяване и устойчивост и правителство.

За съжаление времето, което ни дадохте, поне досега, е загубено, заяви Корнелия Нинова и продължи: Няма резултат от преговори, ако въобще се водят такива, за съставяне на правителство. За нас е изключително важно да се приеме бюджета за 2023 година, каза още Нинова пред президента.

Президентът не се съгласи с мнението ѝ, че времето, което даде на партиите да водят преговори е загубено.

Не мисля, че времето е загубено. Ако наистина мандатите се карат с едно средно темпо, това означава, ако НС не е способен да състави правителство – края на ноември, началото на декември да го разпусна, това означава избори края на януари или началото на февруари. По Коледа, вие няма как да водите ефективна предизборна кампания. Ще бъде затруднена и логистиката, вероятно заради метеорологичните условия още по-малко хора ще излязат да гласуват, очерта евентуалният сценарий Румен Радев.

Той припомни, че досега три пъти е връчвал мандат на БСП и БСП три пъти не можа да състави правителство.

Първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията, заяви Корнелия Нинова и посочи, че за времето, което Радев даде има още по-голямо напрежение между ГЕРБ и ПП.

Според нея реални срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчване на първия мандат. Тя призова това да се случи колкото може по-скоро.

Искаме да има редовно правителство и ще направим всичко възможно, но ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, категорична бе Корнелия Нинова.

Втори мандат на ПП – ако те ни поканят на разговори, ще участваме. С тях имаме допирни точни, да имаме и различия – хартиената бюлетина, но това е нормално, заяви още лидерът на БСП.

Нинова и Радев обсъдиха и социалните политики, както и въвеждане на понятието “енергийно бедни”.

БСП ще предложат промени в бюджета между първо и второ четене, каза отново Нинова и изброи: Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., въвеждане на понятие за енергийна бедност и подкрепа на тези семейства, въвеждане на таван на цените на енергоносителите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата, младежка политика и политика за децата. По думите на Радев, увеличение на минималната работна заплата ще има, а работата по определяне на дефиниция за енергийна бедност продължава.

Президентът и Нинова влязоха в спор относно поръчката на втората партида самолети F-16.

Служебният кабинет каза, че не може да прави дългосрочни социални политики, но това явно не важи относно нашето въоръжаване, заяви Нинова, след което Радев отговори, че служебният кабинет единствено реализира предварително заложени политики.

Поръчката на втората партида самолети е заложена от преди функционирането на служебния кабинет, в кабинета „Петков”, но четирите министри в предишния кабинет, представители на БСП не дадоха одобрение за поръчка на още осем самолета F-16, контрира Нинова. /БГНЕС