Нинова: ГЕРБ не могат да ни поставят условия за два часа да дадем отговор за подкрепа за мандата

ГЕРБ могат да искат много неща, но месец и половина загубиха на България, сега не могат да ни поставят условия за два часа да им дадем отговор за подкрепа на първия мандат.


Това заяви Корнелия Нинова след срещата с Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова подчерта, че месец и половина от левицата повтарят, че няма да вземат решение по този въпрос без вътрешно допитване. „Днес преди да идат за мандат нямат отговор от БСП", каза тя.

Лидерът на левицата обясни, че това, че са седнали на една маса с ГЕРБ, вече го правят неведнъж. „Това е готовност за разговор за търсене на работещ парламент и редовно правителство, като изход от кризите в България. Резултатът към днешна дата, не можем да го знаем какъв ще е, тъй като членовете на партията не се произнесат", категорична е Нинова и съобщи, че в партията има различни мнения и има членове, които са и за, и против подкрепа на първия мандат.

Лидерът на левицата е категорична, че няма да направят компромис за бюджетния дефицит. „Той трябва да бъде умерен, не 6-7%, както предлага президентът, не 3%, както предлагат ГЕРБ, защото това означава още бедност и неравенства. Виждам, че премислят този въпрос и може би ще се съгласят на 4 – 4,5%", каза Нинова.

Според нея първият мандат е най-важен, но никога вторият и третият не трябва да се изключват като възможност. „До този момент, включително и днес, включително и с Борисов, за министерства и постове не е говорено", съобщи още тя.

Нинова обяви, че днес ще бъде свикано Изпълнителното бюро на БСП, като се очаква утре да свикат и Националния си съвет. „Не може БСП да бъде троянски кон, нито резервна гума на тротинетка на задкулисия. Целият си политически живот прекарахме в битка със задкулисието", отбеляза тя и добави, че за тях темата „оръжия за Украйна" е абсолютно приключена. „Правителство на България, от която и партия да е подкрепено, не бива да изнася оръжие за Украйна. Това е наливане на още масло в огъня на войната, това е още война, още смърт. Трябва да има дипломатически преговори и да се прекрати войната", заключи Нинова./БГНЕС