Нинова: ГЕРБ правят грешка след грешка; очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата

Лошо е, че ГЕРБ не говорят за политическа формула. Смятам, че ГЕРБ сбъркаха концепцията от самото начало. Има два начина за подход за правителство. Първият – ГЕРБ си предлага премиер, той си предлага приоритети, предлагат си правителство на малцинството и търсят подкрепа. Вторият, който според нас беше правилният – да има лидерска среща, да определим най-важните приоритети, не само по партийни програми, най-важните приоритети за България, да си определим срокове за изпълнение, едва тогава да търсим подкрепа. Те избраха първият вариант, сбъркана работа, и грешка след грешка всеки ден.


Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова, че от БСП са обезпокоени, защото един от най-важните въпроси в момента е Бюджетът за 2023 г., но не е посочено с какъв дефицит, ще има ли увеличение на доходите на хората и пр.

„Отдавна се говори за лидерска среща, нямаме показа на такава“, отбеляза Нинова и обясни, че смята, че тя е важната и наложителната с цел да се извадят тези надпартийни и важни за България приоритети. Тя определи като манипулации, лъжи и интриги, че са водени разговори за министри или са искани определени ресорни министерства от страна на БСП.

Нинова е категорична, че е работа на ВСС да дава определения с какво главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт. „Не бива законодателна и политическа власт и партия да се меси в тези неща. Ние многократно се заявявали своята позиция за оставка, важно е какво ще последва след това. Иначе да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У без да промениш системата, няма никакъв смисъл“, смята тя.

Според лидера на левицата очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата. „Очевидно тази битка минава през оставката на Гешев“, каза още Нинова и добави, че от БСП винаги са за, ако волята за промяна на съдебната система е истинска.

Тя коментира, че е изключително важно какво ще се случи днес на срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ, тъй като първата политическа сила все още иска да управлява заедно с втората, въпреки че днес са развалили т.нар. джентълменско споразумение. Нинова изтъкна, че се е оказала права, че тези джентълменски споразумения няма да доведат до нищо, а напротив, създадоха още по-голям хаос. „Първите и вторите загубиха вече месец на народа и на държавата“, категорична е тя.

Лидерът на БСП посочи, че последно се е видяла с Бойко Борисов на лидерската среща, а в кулоарите на парламента си разменят само „добър ден“ и „довиждане“. „Но виждам, че той, откакто представи г-жа Габриел за кандидат за премиер, нещо изчезна. Не го виждам на работа тези дни. Много удобно за него и неправилно за държавата – избутваш един кандидат напред и гледаш отстрани“, заяви Нинова, като уточни, че доста държавни мъже изчезнаха, уточнявайки, че Кирил Петков и Асен Василев отидоха на семинар в Прага точно, когато трябва да се връчва първия мандат, а президентът Румен Радев е в ЮАР.

„След опита за покушение на Гешев и той някъде изчезна. Не останаха държавни мъже в републиката, и то в най-сложния момент“, отбеляза още тя.

Дали ще кажат да на правителство на ГЕРБ, лидерът на левицата, обясни, че зависи от членовете на партията, но задължително първо трябва да има лидерска среща, на която да бъдат определени приоритетите за страната./БГНЕС