Нинова: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ губят времето на народа

Градската организация на БСП в София отбеляза Дена на труда и на международната работническа солидарност и празник на левия печат с тържествен митинг-концерт. Десетки симпатизанти се събраха пред Лятната естрада на Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.

“Особено на днешния ден всички издигаме глас за това да има добри условия на труд, достойно заплащане и уважение към труда на работещите хора, защото всичко, което сме произвели, всяко благо, е резултат на човешки труд. Тези, които произвеждат тези блага, заслужават най-голямо уважение”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и напомни, че България все още е страната с най-ниска заплата - минимална и средна, най-висока смъртност, най-много трудови злополуки, както и неравностойно заплащане между мъже и жени за един и същи труд.

“Ние като партия винаги сме защитавали трудовите хора, ще продължим и сега, особено в момент, в който трябва да разгледаме Бюджета за 2023г.”, подчерта лидерът на БСП. Тя посочи, че в предложения Бюджет на служебното правителство не предвижда увеличение на МРЗ от 1 юли, и заяви, че БСП ще се бори именно за това.

Нинова коментира и разговорите между първите две политически сили. “Виждам, че напредват. Направиха обща законодателна програма, това е добре, защото парламентът трябва да работи. Направиха и следващата крачка - да се направи обща управленска програма. Това вече е заявка за общо управление, макар че е смущаващо, че и първата и втората политическа сила отказват да се подкрепят за първи или за втори мандат”, смята тя.

Лидерът на БСП посочи, че която и политическа сила да ги покани на разговори, ще отидат, но за последващи действия ще направят вътрешно запитване в партията.

Нинова подчерта, че нито една партия не подкрепя Бюджета, който е внесен от служебното правителство. “Ако се състави трайно управленско мнозинство между ГЕРБ и ПП-ДБ, те вероятно ще си го прекроят по своя вола. Ако не се състави, ни чака много труден период”, смята лидерът на БСП.

Тя каза, че в момента е важно да се погрижим за хората и икономиката. БСП са на мнение, че в момента не трябва се гони самоцелно 3 % дефицит, за да влезем в Еврозоната.

“Първите и вторите губят времето на народа в момента, да взимат по-бързо решението, да си правят мнозинството, за да вземем важните решения в парламента”, отбеляза Нинова.

“Както всяка година ще направи митинг концерт с участието на всички синдикати, трудовите кооперации и кооперативите. Този ден заслужава, но и не само този ден, да се сетим за хората, които се трудят за България и за бъдещето на страната и нашите деца".

Това заяви в интервю пред БГНЕС Иван Таков, общински съветник в Столичен общински съвет. Общинският съветник от БСП уточни, че мотото на днешния празник е „Мир, труд, солидарност“.

Таков подчерта, че този ден е освен мисия, така и кауза за БСП. Той посочи, че в България все още има хора, които работят по 12 часа на ден, заплащането не отговаря на труда, който се полага, има много работещи бедни, и все още има голяма разлика в заплащането между мъжете и жените. ”Всичко това трябва да бъде коригирано и затова ще се борим”, добави той./БГНЕС