Нинова: Избирателите наказаха всички партии, започва промяна

През последните 2 години БСП не успя да убеди българските граждани, че е по-различна от управляващите от ГЕРБ. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по БНТ.

Въпреки всички заявки, че са различни – отказ от влизане в коалиция с премиера Бойко Борисов, борбата с олигархията, различния подход към съставянето на бюджета и др. инициативи – БСП не е успяла да убеди избирателите.

В същото време според, Нинова, БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове и има един мандат повече. „Това са обективните числа и имаме повод и самочувствие да продължим“, каза тя. В същото време лидерът на БСП отказа коментар за подреждането на евролистата, защото тази, която е предложила, е била пренаредена.

Нинова не вижда революционна ситуация в страната. „В проучванията над 60% от българите искаха смяна на правителството, но не искаха предсрочни избори. Има разминаване в техните очаквания“, посочи тя.

Българите наказаха всички партии не с отрицателен вот, а с отказ да гласуват. „Големият минус на евроизборите е ниската избирателна активност. Народът каза, че не ни харесва. Големият плюс е, че в парламента започва да се работи за промяна“, заяви Нинова.

Тя припомни, че в БСП промяната е започнала преди три години, сега тази промяна се търси и от останалите партии. Според нея най-голямата промяна е в позицията ДПС, които са направили завой в политиката, предлагайки намаляването на ДДС за хляба и други стоки. Преди няколко години именно ДПС гласуваха срещу тези предложения на БСП, припомни Нинова и добави, че движението е разбрало най-накрая, че техните избиратели са бедни и е необходима промяна.

По отношение на ГЕРБ тя каза, че в управляващата партия са узрели, че в страната има корупция и трябва борба с нея. „Осъзнаването от премиера, че има корупция е много важно. Сега ГЕРБ са узрели за факта, че има корупция и тя трябва да се решава“, подчерта Нинова и добави, че партията на Борисов тепърва ще се сблъсква с проблеми.

Нинова не се притеснява от предстоящия избор на нов лидер на БСП, смята, че изборът е необходим, за да може да се върви напред и да не се уморяват хората с вътрешните политически дразги и неразбирателства. /БГНЕС