Нинова към отцепници от партията: Върнете се в БСП, за да търсим обединение вляво

Ще говорим за позиции и за лявото. Не го правим, но предвид създаването на нов ляв проект, днес ще говорим за БСП и за лявото. Както знаете, президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ, Мая Манолова, Татяна Дончева, Краси Янков, Георги Кадиев, и Симеон Славчев. Виждаме, че това са председатели на партии, и всичките са бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какви идеи и характеристика на модерното ново ляво ще се търси в такъв формат. Засега идеи не сме чули и прочели. Но четем и чуваме ултиматуми и заклинания към нас, и организационни въпроси.

Това каза на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Всички тези наши бивши другари да напуснали БСП преди нашето ръководство на партията. Първанов и Румен Петков - 2014, Дончева - 2013, Манолова - 2015 г., Кадиев - 2015 г., Славчев - 2015. Тоест, това са наши напуснали другари по времето на Сергей Станишев и Михаил Миков.

Ние положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика, допълни Нинова. Ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които са се откъснали от БСП, за да сме отново заедно и силни. От сега виждаме противоречиви послания: Първанов казва, че трябвало обединение за промяна и нови лица под формата на лява коалиция. Дончева го оборва и казва: не коалиция, а единен субект. Паскалев казва, че кани БСП в новото ляво обединение, Дончева го оборва и казва, че са алтернатива на БСП. Паскалев казва ръководството на БСП да си изпълни задълженията и да говори за ляво обединение. Дончева призовава за смяна на ръководството и тогава да се говори за нови разговори.

Картината е доста объркана от тези публични субекти, които се събират вътре.

БСП никога не е спирала опитите да търси обединение в ляво. Стигали сме до коалиция от 26 партии. За нас всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва, за да не са са лични амбиции.

Призоваваме напусналите: Върнете се в БСП, заповядайте обратно, за да може заедно да търсим обединение и сила вляво, призова Нинова.

Шест декларации с искане за провеждане на партиен конгрес са подадени в централата на партията, съобщи още Нинова. Те настояват вместо през март, конгресът да се проведе на 10-ти и 11-ти декември. "Неофициално исканията са общо 23 декларации от 296 организации. Днес сме 28.11., а за да има конгрес на 10 и 11.12., трябва от постъпването на декларациите до конгреса да има 15 дни. Тоест конгрес няма как да има на 10-ти и 11-ти декември. Конгресът остава на 10-ти и 11-ти февруари”, уточни лидерът на БСП.
Тя подчерта, че поканата за присъединяване към БСП е единствено към бивши членове на левицата, които са създали своя партия. “Тези, които са били изгонени от партията е било тяхно наказание. Към тях покана няма”, коментира още Нинова./БГНЕС