Нинова към Радев: Премиерът трябва да е от ПП; предпочитаме политически, а не експертен кабинет

Страната е изправена пред редица предизвикателства, и наред с положителните статистики от Брюксел за ръста на индустриалното производство, има и редица други предизвикателства: няма дългосрочен договор за доставка на газ, което ще повлияе върху способностите и възможностите на нашия бизнес изобщо да може да произвежда. Очакваме редица решения по важни теми, които пряко касаят живота, здравето и безопасността на българските граждани. БСП през годините неведнъж е била в ръководството на страната, и то с важни ресори, и мисля, че няма нужда да дискутираме какво означава в средата на кризата страната да остане без работещ парламент. Гражданите разчитат политиците да влязат в диалог, за да бъдат решавани техни неотложни проблеми. В същото време партиите дори вътре в управляващата коалиция продължават да чертаят разделителни линии, затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е много сложна и отговорна. Затова е важно да чуем и Вашата формула за изход от политическата криза – с кого сте готови да влезете в диалог, с какви приоритети и по каква програма за устойчиво управление?

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на БСП за България на консултациите преди връчването на третия мандат в президентството, предаде репортер на БГНЕС. Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Атанас Зафиров са представители на партията.

Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца като част от правителството изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си: положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС. През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече 6-а година и тя трябва да продължи. Адекватната социална политика може да е само резултат от спирането на кражбите, корупцията и течовете.

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним.

На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила.- Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност, допълни Нинова./БГНЕС