Нинова: Мерките на държавата срещу Африканската чума са неадекватни

Проблемът с чумата по свинете се разраства, не се действа адекватно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелото се по-рано днес заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на БГНЕС.

„Обсъдихме актуални въпроси за страната и изразявам притеснението от ситуацията с Африканската чума по свинете. Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната“, заяви Нинова и подчерта, че в последните години правителството на Борисов е проспало възможността да ограничи този процес и да го спре. Според нея предприетите мерки от държавата са неадекватни и хаотични. Нинова каза, че те знаят какво трябва да се направи в създалата се ситуация, но мерките могат да бъдат изпълнени само от управляващите.

„Имам мерки, които могат да се вземат и да дадат резултат, но те не се прилагат. Предлагаме за трети път, Министерският съвет да се събере и да определи фонд, с който да плати на стопаните по пазарни цени животните, които в момента се избиват. Предлагаме да се централизира целият този процес и той да стане държавна политика“, поясни тя и призова управляващите да се срещнат с председателите на всички ловни дрюжинки и правителството да финансира обходи на ловните райони.

Тя настоя премиерът Бойко Борисов да се срещне и със Съюза на ветеринарните лекари и да сключи рамков договор с тях.

„В страната има над 2000 ветеринари лекари, които са подготвени, но те не се ползват. Те са на частна практика и сключват договори с големите свинеферми и не стъпват в малките райони или там където има „заден двор“. От 4 години те нямат договор с министерството“, обясни лидерът на БСП и поиска също така да се промени наредбата за регистрация на домашни животни, защото в момента съществуват изисквания, които възпират стопаните да регистрират животните си.

Нинова обяви, че е необходимо да се сигнализира и прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които са довели до тази ситуация. Тя увери още, че партията им няма никакви намерения да трупа дивиденти от нещастието на хората, защото от тази криза ще пострадат всички хора.

„Икономиката ще пострада, защото целият отрасъл ще си замине. Всеки ще плати социална цена, защото цените на месото тръгват нагоре. Те ще ударят по джоба всеки потребител. Тук се изисква надпартийно съзнание и национално българско съзнание“, коментира още тя и добави, че не може цялата държава да ври и кипи заради чумата, а единственото прессъобщение от Министерски съвет да е среща на премиера с футболен клуб „Арда“.

„Разбира се, ние разбираме за какво става дума - идват местни избори, сигурно взема пак кампанията на ръчно управление - почва да раздава пари по места отсега, но от надпартийните интереси и местните избори има далеч по-големи български и национални. За нас това е приоритетът на държавата“, подчерта Нинова и призова Борисов да се среща с отговорните институции, да прави промени в Наредби, за които не е необходимо гласуване в пленарна зала.

Калоян Паргов засегна градска тема. Той изрази недоволство, че той е поредният пример за некачествено строителство. „Става въпрос за Ларгото. Оказва се, че и в този обект, проектът е бил сбъркан. Пак някой е проектирал некачествено в следствие, на което цялото изпълнение е некачествено. Сега има два варианта – или да се кърпи или да го започнат отначало“, обясни Паргов.

Лидерът на градската организация на партията припомни, че все още няма отговор на искането им и за спирането на обществената поръчка за чистотата на града. Той припомни, че тяхното искане е това решение да бъде оставено в ръцете на новия кмет и общински съвет. /БГНЕС

Тагове: