Нинова: Можем да се справим с кризите, ако всяка власт поеме отговорност

Има такива редки дни в политическия живот на България, в които всички оправомощени от вас, българските граждани, да чертаят пътя на страната, се събираме на едно място. Случва се рядко, но тук сме всички представители на законодателната, изпълнителната, съдебната, президентската власти да се съберем. И днес не партиите, а институциите трябва да дадем отговор на въпроса можем ли да се справим с кризите. Това е институционален въпрос в най висша степен, а не толкова партиен.

Това каза от парламентарната трибуна Корнелия Нинова от БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Корнелия Нинова е категорична, че можем да се справим с кризите, ако всички се движат в една посока. Отговорността на народните представители е най-голяма, защото тук се приемат законите и е много важно кои ще бъдат приоритетите ни, подчерта тя.

Нинова посочи, че приоритетите на БСП ще бъдат финансова стабилност, безкомпромисна борба с корупцията и гарантиране на мир на българския народ. БСП има бързи решения – таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа на държавата за енергийно бедните, законопроекти за две тарифи, енергийно бедни като понятие, таван на цените на ток, парно и газ, необлагаем минимум, освобождаване на млади до 26 г. от данък, безплатни учебници и лекарства за деца до 18 г., преизчисление на пенсиите и увеличение на майчинските надбавки, са също част от приоритетите.

Виждаме, че днес и други колеги от други партии ги приемат като необходими мерки, но закъсняха с поне половин година, заяви Нинова. „Когато ние предлагахме тези мерки още през април, те бяха отхвърлени, но по добре късно, отколкото никога“, каза тя и допълни, че благосъстоянието на българския народ не минава само в краткосрочна помощ за зимните месеци, а в дългосрочна.

По думите ѝ само образован и здрав народ може да гради просперираща държава, затова приоритетна задача за БСП е и прегледът на учебниците.

Здравеопазването затъва все повече, не може повече търговията да е водеща, трябва здравеопазването да е достъпно и безплатно, категорична е Нинова и призова народните представители да се обединят около идеята за работеща икономика, с високи инвестиции, които могат да гарантират приходи за социална дейност, образование и здравеопазване.

„Държавата трябва да продължи да бъде партньор на българския бизнес“, добави Нинова. Тя подчерта още, че корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало дълбоко в нашия живот, тя е една от причинете за бедността в нашата държава, тя е голямото зло.

Нинова заяви, че от БСП са съпричастни с хората в Украйна, но предоставянето на оръжие означава въвличането на България във войната.

„Няма да подкрепим предложението на служебния кабинет за закупуване на самолети, тези пари са необходими за заплати, за пенсии, за помощ на деца и млади семейства, за бизнеса“, сподели тя.

Нинова уточни, че мнозинството от българското общество се произнесе за членството на България в ЕС и НАТО и че това е осъзнат избор. „Но защо забравяме, че възложихме на БНБ да ни направи доклад как ще се отрази на България влизането в еврозоната“, подчерта тя.

„Каним ръководството на БНБ на открито заседание да каже има ли доклад, има ли в миналото, има ли сега, какви са изводите на професионалистите и на институциите за България, за икономиката, за парите, за бедността“, съобщи Нинова и добави, че тази покана ще бъде внесена днес.

Лидерът на БСП припомни, че не дадоха зелена светлина за започването на преговори между РСМ и ЕС. „Виждате ли какво се случва в последните дни и месеци? Предлагаме и ще внесем декларация, с която да осъдим езика на омразата, агресията, унижаването на българското знаме и символи, на името на България и на достойнството на българския народ, за да се случи това сме наясно, че трябва да има Народно събрание“, каза още тя. /БГНЕС

Тагове: