Нинова: Няма да подкрепим Трифонов, няма да върнем третия мандат

Няма да подкрепим предложеното правителство и мерки от Слави Трифонов и „Има такъв народ”. Ако третият мандат дойде при нас, ще се опитаме да предложим състав на правителство.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова припомни четирите приоритета, зад които левицата стои и които отстоява, а именно: промяна на модела на управление, да се върне държавността, социалната политика, политика за конкретните проблеми на конкретния човек и стабилност и сигурност на България.

Употреби се справедливият гняв на хората от протестите. Не само, че не се предлага смяна на модела на управлението, а той се задълбочава, заяви Нинова.

За пример тя посочи предложението за приватизация на Българската банка за развитие (ББР). По думите ѝ, сигурно вече се знае и кой ще е купувачът.

В предложените мерки от Трифонов няма и дума за социални мерки. Това не е план, който ни беше предложено. Няма никаква промяна в модела на образование и здравеопазване. Няма промяна в нищо. Не става и дума за реформа на съдебната система. Нищо няма за борба срещу монополисти, а и стари лица, управлявали през прехода, се предлагат за нов модел, посочи Нинова.

Не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен режим с друг, заяви още Корнелия Нинова.

В предложените мерки от Трифонов, което дори не е план за управление, няма и дума за социална политика. Във времена на изключително нарастване на растящи цени, нищо за преизчисляване на пенсии, за увеличаване на заплатите, за помощ на млади семейства. Никаква промяна в модела на здравеопазване, образование, в нищо.

За нас да се даде сигурност и стабилност на хората – това също не се постига с този подход без парламентарна подкрепа, не се дава стабилност на управление, предвидимост, сигурност на хората, добави Нинова.

На 25 юли свикваме Национален съвет на БСП и коалиционни партньори. Бюрото ще предложи на Националния съвет ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага, ще започнем открити прозрачни разговори с други партии, ще предоставим национални приоритети и ще опитаме да предложим кабинет. Искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България, каза още Нинова.

За ЦИК тя каза, че част от проблемите там са били създавани от представителите на ГЕРБ. Арогантно е да се иска оставката на ЦИК сега, каза Нинова.

Ако Трифонов беше дал сериозен отговор за международната политика на България не само за РС Македония, а и за бъдещето в ЕС, за отношенията с Русия, Истанбулска конвенция т.н. в неговия стил е да прави шоу, а политиката изисква сериозни отговори на сериозни въпроси, добави още Нинова. /БГНЕС