Нинова: Не ни трябват натовски самолети, ЕС се доближава до позицията на БСП

Виждам, че и Европа, а и партньорите в коалицията започват да се доближават до позицията на БСП за санкциите. Благодаря им, че проявяват разбиране, защото ние понякога сме коректив в тази коалиция. Това заяви по БНТ Корнелия Нинова.

Времето показа, че тези санкции са вредни и за България, и за Европа, и за света и започна едно отрезвяване за тези хард санкции, които са удар за икономиката. И самият премиер Кирил Петков каза, че ние няма да подкрепим санкции, които България не може да понесе, коментира вицепремиерът. Тя коментира и темата за несъгласието на БСП за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

Няма пряка заплаха - защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината, заяви Нинова. Решението на конфликта е в преговори, не е във военни действия, нали така - това е общата позиция. От руга страна казват - ето ви оръжия, за да продължавате да се биете. Тези две неща са абсолютно несъвместими. Ето затова е категоричната ни позиция срещу износа на Украйна с оръжия, обясни Нинова. На въпроса къде сме ние в този сблъсък и къде България ще попадне след прокарването на новата Желязна завеса, Нинова заяви: Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем на българския национален интерес. За мен водещ е българският национален интерес.

На въпрос дали БСП са големият от евентуално сформиране на нова формация на Стефан Янев, Нинова коментира, че БСП са далеч по-ясни, категорични и умерени по въпросите за Украйна от Стефан Янев. Просто се създаде около освобождаването му една илюзия, според мен, допълни Нинова.

ГЕРБ искат да се върнат във властта, но не искат да минат през избори, а искат в рамките на този парламент, без избори, една от партиите да бъде отстранена от коалицията, смята вицепремиерът.

Какво може да се случи? Ново правителство в рамките на този парламент с ГЕРБ и ДПС, или разпускане на този парламент и нови избори. Тук вече е въпрос на държавническо мислене. Може ли да няма парламент по време на война, когато има решения, които в парламентарна република само парламентът може да вземе, обясни Нинова. Тя коментира и обвиненията за партийни назначения в горския сектор, отправени от депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев.

Според Нинова, вероятно има личен мотив, тъй като Дунчев е бил едно от имената за министър на земеделието, след което ведомството е предоставено на БСП. На второ място, Дунчев атакува и "Продължаваме промяната", а като причина, според Нинова, е засягането на тежки интереси в дърводобива заради промените в Агенцията по горите. Като четвърти мотив, тя посочи това, че Дунчев от парламентарната трибуна е заявил, че кадрите на ГЕРБ трябва да бъдат оставени. По-важно за нас е, че тази позиция на Дунчев не е позиция на "Продължаваме промяната", на тази партия и на политическото й ръководство. Аз разговарях с премиера по този въпрос, допълни Корнелия Нинова. /БГНЕС