Нинова: Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Искаме да разговаряме по три теми – демографската катастрофа, здравеопазване, образование. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на НС на БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Целта е стабилна икономика, силна социална политика, преодоляване на кризата през зимните месеци, добави Нинова.

Свикваме конгрес на БСП на 11 и 12 февруари 2023 г., който да даде нов хоризонт с много сериозни решения. Трябва да се направи подготовка на нова модерна лява партия, посочи Нинова. Сериозна организационна реформа трябва да се направи също. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии, каза още Нинова.

Отговорността за съставянето на правителство е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха коалицията, заяви Нинова. Тя подчерта, че ще искат за бюджет 2023 г. таван на цените на ток, газ, парно и вода, необлагаем минимум, безплатни лекарства и учебници за ученици до 12 клас, преизчисляване на пенсии, определение за енергийно бедни.

Нинова е категорична, че БСП ще продължи борбата с модела "ГЕРБ", докато не бъде въведена правова държава.

"Искаме да разговаряме с другите партии по три надпартийни политики", посочи още тя и добави, че става въпрос за демографската катастрофа, здравеопазването и образованието. "Здравето не трябва да е търговия", подчерта лидерът на левицата.

По думите й качеството на образованието и борбата с неграмотността са основни приоритети, а в учебниците трябва да пише истинската история. "За да има народ, този народ да бъде здрав и образован", каза още тя.

От БСП за пореден път се обявиха за ненамеса във войната, като Нинова обясни, че са за мирно и по дипломатически път решаване на конфликта, без предоставяне на оръжие.

По отношение на изборния резултат тя каза: "Ние сме реалисти, имаме проблем с този спад на подкрепата."

Свикване конгрес на 11 и 12 февруари ще бъде с цел да се даде нов хоризонт и за подготовка за нова модерна програма на модерна лява партия, т.е. не е формален.

Нинова съобщи, че по-рано днес е предложила изцяло нов устав.

На въпроса какви промени в устава предлага и ще се разглежда ли смяната на ръководството на конгреса, тя отговори, че в устава има пропуски и противоречия, но темата е отворена до конгреса и всеки член можех да каже какво мисли по отношение на неговата променя.

Относно позицията, че БСП подкрепя решението на президента Румен Радев, Нинова съобщи, че тя не е гласувана на Националния съвет, но имат съвпадения, че са против войната, както и да се изнася оръжие.

Във връзка с недопуснатите днес да гласуват по време на Националния съвет на БСП Кирил Добрев, Калоян Паргов, както и още трима души, Нинова заяви, че това е решение на общопартийната контролна комисия на БСП. "Има органи, които решават кой може и кой не може да участва на база на устава в НС на БСП", каза още тя. /БГНЕС

Тагове: