Нинова: Не трябва да изнасяме оръжие за Украйна, да остане решението за хуманитарна помощ

Не трябва да изнасяме българско оръжие за Украйна и стоки и технологии с двойна употреба. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по бТВ. По думите й към момента няма и такава заявка.

Според нея българският парламент е взел решение само за хуманитарна помощ и така трябва да остане.

"За нас това, което става в Украйна, е война. За нас решението на конфликта е в спиране незабавно на военните действия и сядане на масата на преговорите. На трето място, ние сме против санкциите срещу Русия. Не от днес, не от вчера, от години наред, включително от първия конфликт в Украйна. Смятаме, че те не водят до ефекта. Второ, смятаме, че от тези санкции страдат народите. Ще пострада българската икономика, българската енергетика, българския народ. Заставаме на позицията на българския на Призоваваме всички да не използват съвременните събития, за да зачертаваме историята си", каза още Нинова.

По думите й в тази ситуация си подреждаме приоритетите. "Да помогнем на бежанците, на тези деца, майки, които ги виждате по границите", каза тя и уточни, че като министър на икономиката е изпратила всички търговски представители по границата. "Втората да подготвим българската икономика и да защитим българската сигурност и да дадем на нашите граждани сигурност", посочи още Корнелия Нинова.

Вицепремиерът отбеляза, че са направили преглед на резервите. "Имаме стоки. От днес от разговорите в търговските вериги складовете са пълни. Хората да са спокойни. Правителството си върши работата, за да гарантира българските граждани. Третото наричам констатация. Повтарям, понеже имаше въпрос. Нито един детайл, камо ли за цялостно оръжие или за стока с двойна употреба не изнесена от България за Украйна", подчерта още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че не тя персонално взима решенията за това, а Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. "Направихме преглед на всички сделки, 2014 г. ,защото тогава са подписани Минските споразумения и в комисията има такава практика, не е изнасяно нищо за Украйна. Моля да се спре с тези спекулации", заяви още Корнелия Нинова.

Право на ПП е да излъчват министър и да го оттеглят, каза Нинова.

Корнелия Нинова отговори на въпрос каква е оценката й за Стефан Янев. "Позволете да не правя оценки за колеги. Аз отговарям за министрите на БСП и за политическите позиции на БСП. По отношение на войната в Украйна те са ясни", каза още Нинова. Тя посочи, че не е чула Стефан Янев да казва, че е против санкциите в България.

"Имали сме своите различия, но в такава коалиция трябва да се придържаме към онова, което е здраво. Здравото е договорът за коалицията. В него е записано и че всяка партия си излъчва министър и след това има право да си го оттегли. Стефан Янев е министър на "Продължаваме промяната". Тяхно право е да го излъчат, тяхно право е да го оттеглят. Свикала съм Парламентарната група и Изпълнителното бюро, сега ще имаме среща. Ще обсъдим вече пълната информация и че предложението е Тагарев, и ще решим", каза още вицепремиерът.

Нинова заяви, че лична оценка за Тагарев няма да даде. "Политическото поведение ще обсъдя сега в групата и Изпълнителното бюро. Ние не сме някаква малка, изолирана група в правителството. Ние сме стълбът в правителството на сигурност, спокойствие и на балансиране на крайностите и на крайните решения. Едната крайност беше на "Демократична България". Никога ядрена енергия, другата нашата - само Белене. Накрая благодарение на нашия разум и сигурност се стигна. Ето има резултат - ще има нова ядрена мощност", заяви още Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова коментира и темата за нивата на радиационния фон в Украйна.

"Нямаме данни за такова нещо. Какво да кажем на хората - да са спокойни и че винаги трябва да знаят истината. Каквото и да се случи, българското правителство ще им каже истината и ще се погрижи да вземе мерки", каза Нинова.

Вицепремиерът и лидер на БСП коментира и бюджета. "Този бюджет е необходим и без това се забавихме с него. Повишаването на инвестиционните и капиталовите разходи, е необходимо за българската икономика. Много силния социален елемент е необходим. Този бюджет е необходим, той е добър, той е много икономически насочен и много социален. С оглед на новите събития вероятно актуализацията през юни ще наложи промяна на тези параметри", заяви още Нинова. По думите й бюджетът е изключително ляв.

Според нея целта на този бюджет е да промени модела и е върнал ролята на държавата.

"Нека да стане факт. Вървят всякакви слухове и има всякаква информация. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, отговаряйки на въпрос дали ще подкрепи разполагането на НАТО-вски разузнавателни средства и въоръжение, което трябва да бъде разгледано на предстоящото заседание в сряда на МС.

"Когато едно нещо стане официално факт, тогава ще го коментираме", уточни Нинова. /БГНЕС

Тагове: