Нинова: Връщаме ролята на държавата в закрилата на хората

Натрупаха се няколко кризи, има отворени много социални въпроси и затова в правителството имаме програма от мерки за справяне с тях.

Това заяви лидерът на БСП, вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред БНТ в първото си интервю след конгреса на партията, който отхвърли оставката й.

Няколко кризи се натрупаха - ковид криза, социална, финансова. Предприетите досега мерки показват, че има воля за преодоляване на тези кризи, каза тя.

Отдавна защитаваме болниците в малките населени места - това сега започва да се случва, защото е предвидено финансиране за такива болници извън НЗОК. В Ббюджет 2022 се предвиждат 30% увеличение на капиталовите инвестиции на общините. При ГЕРБ се прехвърляха нови и нови функции на общините, без да има финансиране за тях, и те затова изнемогваха. Предпритите мерки от правителството показват воля за решаване на тези кризи, подчерта Нинова.

Вицепремиерът посочи още, че новата власт връща ролята на държавата, поема борба с монополите и защитава ролята на социалната държава - виждания на БСП от години, които сега се реализират. Ние сме социалният стълб в правителството и държим на социалния вектор, посочи тя.

Мая Манолова да си говори каквото си иска, тя все прави опити за нови проекти, но хората ще разберат кой в действителност полага грижи за хората.

Всички "нови" леви проекти досега копираха програмата на БСП, какво им е новото, попита тя, коментирайки слуховете за нов политически проект с участието на Мая Манолова.

416 делегати не приеха оставката ми на конгреса, срещу 160 делегати, които я искаха. Не чух нито една критика по отношение на политики, само лични нападки срещу мен. Това не е битка по същество, битка за идеи и идеологии, това е лична битка срещу мен, защото въведох преки избори и им отнех възможността да си сложат сламен човек начело, защото им забраних да правят обществени поръчки с ГЕРБ, и защото ограничих мандатите на депутатите до 3 в НС.

Сега, когато реално имаме възможност, да покажем на хората , че се грижим за тях, сега има огромни нерешени леви въпроси: няма да се откажем от политиката болниците да не са търговски дружества. Ще убеждаваме коалиционните си партньори, че здравният модел е сгрешен; че пенсионният модел не е справедлив - това са големи политики, от които няма да се откажем, завърши Нинова. /БГНЕС