Нинова: Правителство на БСП е невъзможно

Правителство, съставено от БСП, е невъзможно. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която са припознали като партия на промяната.

Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протегнали ръка за сътрудничество с трите нови партии, които влязоха в 45 НС, но тя е била отхвърлена.

„Трите нови партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог, всеки е срещу всеки. Не успяха да излязат от егото си и да се обединим около нещата, които ни събират“, каза Нинова.

На днешното заседание са били разгледани четири възможни варианта, но е надделял този, че е най-целесъобразно БСП да върне мандата още същия ден, когато го получи – 5 май.

Най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората, можехме да вземем мандата и да печелим време. Всички българи трябва да са наясно, вземането на мандата и губенето на време в опити да се състави правителство, е от полза на ГЕРБ, защото те продължават да са на власт, подчерта Нинова.

С решението си левицата открива възможността пред държавния глава да състави служебен кабинет, включващ честни хора, които да преведат страната през очертаващата се криза.

БСП е истинската промяна, няма да допуснем тя да бъде подменена. Основната вина за предстоящите избори е на трите нови партии, категорична е Корнелия Нинова.

Отиваме на избори с желание, с усилия, които ще положим да убеждаваме и да показваме, че БСП е истинската промяна и че няма да допуснем промяната да стане подмяна“, обеща Нинова.

По думите й те не са видели смисъл да вземат мандата и да печелят време, в което парламентът да работи, защото според нея, той е неспособен да взима важни решения и даде за пример законодателството, което 45-ото Народно събрание, е нетрайно и некачествено.

"Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет. Нашите приоритети, които отдавна сме сложили на масата в парламента, са напълно отхвърлени. Те са социално-икономически мерки в кризата в помощ на домакинствата и на икономиката. Ревизия на икономиката на Борисов, Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс. Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално-икономически въпроси, плюс актуализация на бюджета, не се разглеждат в парламента", заяви тя.

В отговор на журналистически въпрос дали партията ще участва в служебния кабинет, Нинова каза, че решения ще се взимат след свикване на Националния им съвет.

"Сигурно имате основания за този въпрос, защото напоследък в публичното пространство се появиха всякакви спекулации за подготвяни министри в служебния кабинет и то на знакови лица на БСП. Досега не сме водили такива разговори с президента и не е наша работа да му редим служебния кабинет. Но Националният съвет след поставени въпроси в зала реши и този въпрос. Взехме решение със 106 гласа „за“ и без „против“ и „въздържал се“ ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това да става по правилата, устава и реда на БСП през нейните колективни органи чрез решение на Националния съвет. Ако президентът се обърне към нас за кадри, ще си свикаме колективния орган и ще решим как да постъпим в този случай", обясни Нинова.

На въпрос на БГНЕС дали очаква разместване на местата на партиите на предсрочните избори, тя каза, че все още не може да каже и, че не бива да се пророкува.

„Знам какво ще направим – ще поправим грешките, които допуснахме в досегашните избори; ще се опитаме да ги заменим с правилни, разумни решения; ще положим всички усилия да убедим българските граждани, че не само в последните години сме се борили за промяна, а че ние сме промяната и че няма да ги предадем, както не сме правили и досега“, заяви тя.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство. /БГНЕС

Тагове: