Нинова: Правителството харчи парите на данъкоплатците непрозрачно

„Години наред сме свидетели, че правителствата на ГЕРБ, не само последното, харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения, а понякога и с партийни пристрастия”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова аргументира предложението на левицата за създаване на временна комисия, която да следи харчовете от бюджета за справяне с COVID-кризата, предаде репортер на БГНЕС.

Според Нинова в края на всяка една бюджетна година кабинетът харчи между 1,5 и 2 млрд. лева, без решение на Народното събрание и без актуализация на Закона за бюджета.

„Многократно сме били свидетели на еднолични решения на премиера Борисов, който пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно”, заяви още Нинова от парламентарната трибуна.

Според Нинова в момент, в който се очаква държавата да тегли нов заем и да харчи значителни суми за преодоляване на негативните икономически последици от разпространението на болестта, е „два пъти по-наложително” да има контрол и прозрачност. „Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата”, категорична е Нинова.

Левицата настоява комисията, която да следи какви пари харчи държавата около мерките срещу коронавируса, да се състои от 10 народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка една парламентарна група. Нинова призова още председател на комисията да бъде депутат от опозиционна политически сила, за да не се стига до вариант „управляващи да проверяват управляващи”. /БГНЕС