Нинова: Правителството получи два звучни европейски шамара

По оценките на Европа продължаваме да бъдем най-бедната и най-корумпираната държава. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на БГНЕС.

„Три думи ще поставя на вашето внимание - тревога, подмяна и отговорност. Тревога от факта, че вчера правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България, получи два много звучни шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция. Премиерът му показал снимки от оградата (възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница – б.р.), но Европа не вярва на снимки вече и казаха: „Заради корупцията на това правителство, не ви искаме в Шенген“. В същото време излезе и европейския доклад и тук поставям на вниманието на всички думата подмяна. Това е най-тежкият доклад, която е получавала страната ни откакто сме членове на ЕС“, заяви Нинова пред депутатите.

Според нея твърденията на премиера Бойко Борисов за добрата бизнес среда у нас, както и за успешната борба с корупцията и контрабандата, противоречат на оценката от Европа.

Според Нинова Европа добре вижда високия процент на бедност, неравенство и социалното изключване в България, който значително надхвърля средното равнище на ЕС. „Най-голямата гордост на Борисов – пътищата, в които потънаха милиони и се откраднаха много, е оценено от Европа така: „Обхватът и качеството на транспортната инфраструктура в България остава под средното за ЕС“, каза още Нинова.

Тя подчерта, че задължението на опозицията е именно да назовава тези проблема, за което пък получава единствено обвинения в омраза. „Уважаеми г-н Борисов, защо за 10 години управление докарахте държавата до това състояние?“, обърна се Нинова към премиера. /БГНЕС