Нинова: Прекратяваме преговорите с ГЕРБ за първия мандат

Днес проведохме среща с ГЕРБ за първия мандат. Смятаме, че ГЕРБ има сбъркана концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Г-н Борисов извади партиен кандидат, той излезе със свои задачи и приоритети.

Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова отново обяви, че трябваше да има 5 надпартийни национални задачи, да се определят срокове и след това да се търсят коалиционни партньори.
Тя обясни, че предложението за бюджет като най-важна тема за хората, за БСП трябва да бъде с дефицит поне 4%, а на срещата с ИТН е направена заявка, че дефицит от 3% е възможен.
Нинова обяви, че прекратяват преговорите за първия мандат с ГЕРБ. „Направихме достатъчно в желанието си да дадем стабилност на българския народ. Не получихме никаква ясна представа какво правителство с какви пет задачи. Само срокът беше ясен. Никой няма яснота за какво става дума. Взехме решение на Изпълнителното бюро прекратяваме преговорите с ГЕРБ за първия мандат“, каза лидерът на БСП.
Тя обвини Борисов, че се съгласява с всички искания на всички политически партии и за пореден път подчерта, че категорично от БСП са против износа на оръжие за Украйна.
Според Нинова стратегията на ГЕРБ е: „Вие ни дайте сега гласовете, за да мине правителството, после си оставяйте различни, критикувайте го това правителство, но то ще си действа както иска“.
Тя е категорична, че от БСП няма да бъдат резервен пръст на бутоните в парламента.
„Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход. И без това отговорността е на първия, и без това месец и половина преговаряха с втория, нека да си финализират този разговор и да си направят правителство“, коментира Нинова по отношение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Тя подчерта, че днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев по никакъв начин не се е отразило на решението да не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Лидерът на левицата коментира, че ще повярват на изявлението на Гешев, ако подкрепи думите си от днес с реални действия от утре натам.
„Оставката на Гешев за нас стои от години и е пред скоби. Съдебна реформа чрез закона за КПКОНПИ и т.н., от години е пред скоби. Това трябва да се направи. Но отново казвам, г-жа Габриел е политическо лице вече като кандидат за министър-председател, изявлението й означава политическа намеса в независимата съдебна система“, отбеляза Нинова и посочи, че позицията на БСП е, че трябва дълбока съдебна реформа, а оставката на Гешев са искали много преди ПП да се появят на политическата сцена.
„Целият този сценарий тя да иска оставка, прокурори веднага да искат оставка, всичко остава извън реда, правилата и законността в България“, категорична е Нинова по повод думите на Габриел. /БГНЕС