Нинова: РСМ не може в ЕС през националните интереси на България

Казала съм го и на премиера Зоран Заев. Не може присъединяването на РС Македония да става през националните интереси на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод двустранните отношения между София и Скопие.

Корнелия Нинова и Зоран Заев на "Позитано 20"

Нинова подчерта, че трябва да спре езика на омразата срещу България и да бъдат защитени правата на българите в РСМ.

„Не може приемането на РСМ в ЕС да минава през националния интерес на България. Този национален интерес трябва да бъде уважаван. Трябва да се спре с езика на омразата в РСМ спрямо България и да се спре омразата в РСМ срещу хората, които се обявяват с българско самосъзнание", заяви лидерът на БСП по БНТ.

Ако президентът реши да връчи мандата на БСП, ще предложим правителство. Ще сложим на масата 5-6 най-важни приоритета за България: Плана за устойчивост, план за нова ковид-криза, актуализация на бюджета, както и залагане на дългосрочни реформи в здравеопазването, съдебната система и образованието, заяви Корнелия Нинова.

Бихме поканили и служебни министри в бъдещ наш кабинет, за да има приемственост в управлението.

Следобед БСП е на среща с “Има такъв народ“, това са първи разговори, ще видим какво ще стане, допълни Нинова. По трите въпроса на преговорите ще попитаме каква е позицията на ИТН за съдебната реформа, по македонския въпрос, и по Истанбулската конвенция. БСП има ясни позиции по тези въпроси - Македония трябва да спре омразата към България; Истанбулската конвенция катерогично е противоконституционна и противоречи на българските възприятия за пол и семейство; и по отношение на Иван Гешев - БСП настоява за закриване на Спецпрокуратурата, за нов закон, нова КПКОНПИ, и за оставката на Гешев.

Въпрос на избор е на партиите на промяната с кого предпочитат да правят кабинет – дали с БСП или с ДПС. Но акцията „Росенец“ на ДБ как се съчетава със сътрудничество с ДПС? Ако искаме истинска промяна и всеки държи на това, което е обещал преди изборите, ДБ нямат нищо общо с ДПС. Времето доказва, че не сме статукво, допълни Нинова.

Плаващо мнозинство, което може да се формира по различни теми, ще направи приемането на държавния бюджет изключително трудно. Най-малкото по отношение на увеличението на пенсиите не можем да намерим общ език, какво остава по други въпроси, - всяка партия има различни виждания за увеличаването на пенсиите, каза Нинова. Да не забравяме, че БСП години наред внася предложения за увеличение на пенсиите, затова и ние сме автентичния носител на тази идея.

Ако Радев връчи мандат, БСП ще състави кабинет.

Утре БСП провежда пленум, очаквам да се иска и моята оставка от хора, които вече четири години настояват за нея. Не обичам да говоря за вътрешнопартийни неща публично, но сега искам да кажа нещо: тази тема в момента не касае само мен или БСП, тя ще има отношение към тези и следващите дни. Някои другари настояват да не се подкрепя правенето на правителство: първо беше искането на тази група през 2017 г. да се направи коалиция с ГЕРБ; второ, още преди протестите миналата година предложих да направим подписка за такива протести – тези хора отказаха и предложиха да се направи кръгла маса с ГЕРБ. Сега тези хора заявяват да не се прави правителство – това е закономерност в опита БСП да се проваля политиката на партията, допълни Нинова.

Вярвам, че ако утре проведем сериозен разговор за това какви решения предлагаме, - например утре ще предложим план за преодоляване на срива на БСП – има смисъл. Утре на Пленума ще направим цялостен обективен анализ с конкретни предложения за БСП, допълни Нинова. /БГНЕС