Нинова: Ще подкрепим актуализацията на бюджета на първо четене

Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но между първо и второ ще предложим промени. Не трябва да се обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея два са важните въпроси, свързани с актуализацията на бюджета, за които ще настояват БСП – здравето и доходите.

Тя припомни, че Министерството на здравеопазването е изготвило план за справяне с пандемията. В него е записано, че имаме малко под 5 млн. ваксини.

„Ние се къпем във ваксини. Имаме достатъчно ваксини, дори дарихме миналата седмица. В актуализацията на бюджета се искат милиони за купуването на ваксини. В доклада на МЗ пише, че ваксини са осигурени за 2022 г. Няма да позволим да се пълнят джобовете на фармацевтичните компании“, заяви Нинова по БНТ.

Тя даде няколко примера за това, че едно се говори от служебните министри като разходи, а друго е записано в самата актуализация на бюджета. Например, финансовият министър Асен Василев е заявил, че няма да има 50 лева за пенсионерите през ноември, а в актуализацията е разписано, че тези 50 лева ще се дадат само за септември.

Друго несъответствие Нинова вижда в изказването на служебния регионален министър Комитова, която е заявила пред медиите, че МРРБ се нуждае от 1,5 млрд. лв. Това са разходи за договори за строителство, сключени от бившия премиер Бойко Борисов. В актуализацията са посочени 100 млн. лв. Според Нинова, ако има нарушения по договорите, тогава МРРБ да дадат Борисов на съд. Лидерът на БСП се опасява, че поисканите 100 млн. лв. няма да са достатъчни, за да се платят заплатите на служителите в тези строителни фирми, които вече започнаха да стачкуват.

Но най-фрапантното за Нинова са поисканите 1,1 млрд. лева за неотложни нужди за следващите три месеца. Тя припомни, че дори Борисов е искал многократно по-малка сума за такива нужди.

Друг голям проблем е, че в актуализацията са заложени като разход до края на годината 454 млн. лв., които трябва да дойдат по Плана за възстановяване, а самият план все още не е внесен и служебното правителство е заявило, че няма такова намерение, а трябва да бъде внесен от редовен кабинет.

Според Нинова е притеснително, че в бюджета няма нито дума за миграционната вълна.

„Между първо и второ четене ще предложим бюджет, който да е по-реалистичен и да може повече хора да получат подкрепа. Това ще бъде индикаторът дали ще имаме мнозинство за политики, защото бюджетът е най-голямата политика. От 4 години сме единствената партия, която правихме алтернативни бюджети. Защитавали сме ги в парламента. Имаме професионалната готовност да свършим тази работа. Най-висшата форма на готовност е да направиш държавен бюджет. БСП показа през годините, че може“, подчерта тя.

Според Нинова не е правилно президентът Румен Радев да обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета, така е по закон. Но в същото време тя смята, че депутатите търпят критика. НС е трябвало да направи отдавна комисиите и в тях да се гладе актуализацията.

На въпрос дали все още е готова да предложи служебният кабинет за редовен, ако Радев връчи третия мандат на БСП, Нинова заяви, че президентът много тактично е казал, че не е съгласен с това. „Бих инициирала разговори с президента Радев дали е съгласен служебните министри да бъдат препотвърдени за редовни. Ако той отново каже не съм съгласен, ще търсим други варианти“, заяви лидерът на БСП. /БГНЕС