Нинова: Ще подкрепим ветото на президента върху БТР-ите

“От началото БСП беше против пращането БТР-ите към Украйна. Мотивите на президента почти напълно съвпадат с изказванията ни от трибуната”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова относно наложеното вето от страна на президента Радев върху изпращането на БТР-и към Украйна, предаде репортер на БГНЕС.


Нинова коментира, че има липса на достатъчно информация, че няма доказателства, че техниката е с отпаднала необходимост и че това дарение е в ущърб на националната сигурност. “В зала ще подкрепим ветото”, подчерта още лидерът на БСП.

БГНЕС припомня, че президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Отговор дойде от премиера акад. Николай Денков, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и председателят на 49-то НС Росен Желязков.

“Ветото на президента върху подпомагането на Украйна с бронирана транспортна техника ще бъде отхвърлено, заяви премиерът Николай Денков. Председателят на 49-то НС също коментира, че ветото ще бъде преодоляно. “Позицията на президента Радев за бронетехниката за Украйна не беше изненадващото. Мнозинството в парламента ще преодолее ветото” подчерта Желязков.

“Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам!

След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство, заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. /БГНЕС