Нишани: Албания се намира в критично положение

Деградацията на баланса между функциите на институциите, действащи в Албания, доведе албанската държава до голяма институционална, политическа и икономическа криза. Всяко подценяване може да доведе до опасни ситуации. Това заяви бившият албански президент Буяр Нишани, коментирайки положението в страната и неразбирателството между държавния глава Илир Мета и премиера Еди Рама във връзка с местните избори.

Нишани добавя, че днес Албания има най-слабите институции и посочва, че организираната престъпност и корупцията са станали част от политиката.

„За да преодолеем това положение, създадено в албанската държава, трябва да го приемем сериозно. Ситуацията в нашата страна е изключително критична, а допълнителното неглижиране може да доведе до големи сблъсъци“, смята Нишани.

Според него албанската интеграция в Европейския съюз е блокирана и основният виновник за това е сегашната политика в Албания, водена от Еди Рама.

Нишани добави, че тази политическа класа застрашава свободното движение на албанския народ.

Буяр Нишани бе президент на Албания в периода от 2012 до 2017 г., а преди това беше министър на вътрешните работи. /БГНЕС