Ниските температури и пуснатите печки не замърсиха сериозно въздуха в София

Ниските температури накараха много хора да запалят печките, които са и един от най-големите замърсители на въздуха в София. Според гражданската платформа AirTube превишения на фините прахови частици има в части на „Враждебна“, „Дружба“, „Студентски град“, „Славия“, „Левски Г“, „Хаджи Димитър“, „Суходол“ и „Орландовци“.

Екип на БГНЕС посети именно кв. „Орландовци“, където видя пушещи комини и това, което горят обитателите на ромската махала - автомобилни гуми, пластмасови отпадъци, дограми и стари мебели.

Къщата на Катерина Петрова е в съседство с махалата.

„Всеки ден се отопляват с твърдо гориво. Това всеки Божи ден. Горят дърва, но и други неща, които не ги виждаме. Някой път мирише и на гуми, миризмата е ужасна, не може да си простреш дрехи отвън“, каза Петрова и се оплака, че този тормоз е целогодишно, защото лятото пък готвят на твърдо гориво. Поради тази причина рядко може да си отвори прозореца, защото въздухът от махалата е много замърсен.

Жената коментира още, че не правят опити да говорят със съседите си, защото са агресивни и се страхуват от тях.

Докато разговаряме с нея видяхме как обитателите на къщата, която беше и с работещ климатик, изхвърлят сгурията си на улицата и пред вратата на двор, който е превърнат в склад за всевъзможни отпадъци. Прави ни впечатление, че няколко двора са се превърнали в сметища, откъдето ромите взимат всичко, което може да бъде изгорено.

От една от къщите излезе жена, която ни увери, че се отоплява с дърва. На въпроса ни защо мирише неприятно, отговори, че това е така заради комините. А въпросните дърва, които ни посочи бяха талашит и чекмеджета.

Екипът ни се натъкна и на друга неприятна гледка - черен гъст дим. Оказа се, че той идва от общинския крематориум. /БГНЕС