Ниското кръвно налягане може да причини смърт

Заур Шугушев - московски кардиолог и доктор по медицина, разказа за опасностите от внезапното падане на артериалното налягане. Обикновено се смята, че нормалното кръвно налягане е 120/80, но в действителност границите са по-широки, казва Шугушев. Той заяви, че долната граница на нормалното кръвно налягане е 90/60, а горната - 140/90.

Всеизвестно е, че високото кръвно налягане е изключително опасно и може да причини инфаркт или инсулт. Същевременно лекарят заяви, че внезапното спадане на кръвното налягане също може да доведе до сериозни рискове и дори до смърт.

"Кръвно налягане под 90/60 е опасно, тъй като в този случай кръвоснабдяването на някои органи и тъкани е нарушено. Ако кръвното налягане внезапно спадне под нормата, на първо място се засяга мозъкът, което може да доведе до припадък. Тогава се нарушават и функциите на сърцето, бъбреците и черния дроб", допълва кардиологът.

В случай на слабост, замайване, нарушена координация на движенията е необходимо да се измери кръвното, предупреди той. Ако показанията на апаратът са по-ниски от 85/60, е необходимо да се обадите на линейка: има заболявания, които се развиват бързо заради хипотония.

"Когато налягането е под 85/60, всичко се развива много бързо. Ако не се обадите на линейка навреме, ситуацията може да завърши зле или дори фатално", каза Шугушев./БГНЕС