"Ню Йорк Таймс": В САЩ десетки милиони дози от "АстраЗенека" са на склад и не се използват

Десетки милиони дози ваксина срещу коронавирус на британско-шведската компания „АстраЗенека“, седят неизползвани в САЩ в очакване на резултатите от клиничното изпитване.

В същото време държави, в които използването ѝ е разрешено, молят да се сдобият с дози от нея.

Съдбата на тези дози ваксина на „АстраЗенека“ е обект на интензивен дебат в Белия дом и федералните здравни служители. Някои са на мнение, че администрацията трябва да ги пусне в чужбина, където са крайно необходими, докато други не са готови да се откажат от тях.

„АстраЗенека“ участва в тези разговори

„Разбираме, че други правителства вероятно са се обърнали към правителството на САЩ да им дари дози „АстраЗенека“ и сме помолили правителството на САЩ да обмисли внимателно тези искания“, каза Гонсало Виня - говорител на „АстраЗенека“.

Понастоящем около 30 милиона дози се бутилират в съоръжението на „АстраЗенека“ в Уест Честър, Охайо, пише „Ню Йорк Таймс“.

Друга компания в Мериленд, с която „АстраЗенека“ е сключила договор за производство на ваксината си в Съединените щати, също е произвела десетки милиони дози, но тъй като препаратът все още не е одобрен в САЩ, произведените количества стоят неизползвани.

„АстраЗенека“ поиска от администрацията на Байдън да й позволи да предостави американските дози на Европейския съюз, спрямо когото не е изпълнила първоначалните си ангажименти за доставка и където кампанията за ваксинация буксува.

Засега администрацията отхвърля искането, твърди служител на Белия дом.

Колебанието на администрацията на Байдън е отчасти свързано с несигурността с доставката на ваксини, а президентът Джо Байдън обеща достатъчно дози, за да покрие всеки възрастен в САЩ.

Миналия май администрацията на Тръмп обеща до 1,2 милиарда долара на „АстраЗенека“ за финансиране на разработването и производството на ваксина, която тя разработи с Оксфордския университет, и за снабдяването на САЩ с 300 милиона дози, ако се окаже ефективна. Миналата година федерални служители и експерти по обществено здраве смятаха, че ваксината, която е по-евтина и се съхранява по-лесно за по-дълго време, най-вероятно е сред първите, получили разрешение.

Това така и не се случи. Отношенията на „АстраЗенека“ с американските регулатори охладняха и това забави развитието на процеса. Регулаторът F.D.A. упрекна компанията, че твърде бавно предоставя доказателства, че ваксината не е причинила сериозни неврологични странични ефекти при двама доброволци.

В момента компанията е изправена пред поредното предизвикателство, след като няколко европейски държави спряха употребата на ваксината заради смъртни случаи и появата на сериозни здравословни проблеми на ваксинирани лица.

Европейските здравни власти твърдят, че няма причинно-следствена връзка между ваксинирането и медицинското състояние на пациентите. /БГНЕС