Ню Йорк забранява носенето на огнестрелни оръжия на Таймс Скуеър

Скоро ще бъде забранено носенето на огнестрелно оръжие, дори и скрито, в известния квартал Таймс Скуеър и на други обществени места в град Ню Йорк, съобщиха властите.

Законодателният орган на Ню Йорк прие - и губернаторът демократ Кати Хочул подписа - закон, ограничаващ притежанието на огнестрелни оръжия на чувствителни места по-рано тази година, и той влиза в сила в четвъртък.

"Решението на Върховния съд на САЩ... беше изстрел, който се чу по целия свят и който се прицели в сигурността на всички нюйоркчани", заяви пред журналисти кметът демократ на града Ерик Адамс.

"Ню Йорк ще се защити срещу това решение и от утре влизат в сила нови изисквания към кандидатите за разрешение за скрито носене на оръжие и ограничения за носене на скрито оръжие на "чувствителни места" като Таймс Скуеър", заяви Адамс, бивш полицай.

Кметът представи знак - "Таймс Скуеър: Зона, свободна от оръжия", който ще бъде окачен до четвъртък на и около емблематичния площад в сърцето на Манхатън, където гигантски електронни рекламни пана светят денем и нощем за 50-те милиона посетители, които се стичат там всяка година.

Губернаторът на четвъртия по големина американски щат допълни, че оръжията, дори и да са скрити, ще бъдат забранени в "барове, библиотеки, училища, правителствени сгради и болници, наред с други".

Хочул заяви, че отказва "да се лиши от правото си като губернатор да защитава нюйоркчани от насилие с огнестрелно оръжие или от всяка друга форма на вреда. В щата Ню Йорк ние ще продължим да сме водещи по пътя напред и да прилагаме здравомислещо законодателство за безопасност на оръжията".

Ограниченията не се отнасят за служителите на правоприлагащите органи. /БГНЕС, АФП