Нюйоркски съдия насрочи наказателен процес срещу Тръмп за 25 март

Доналд Тръмп се върна в съда в Манхатън, където опитите му да отхвърли обвиненията за прикриване на плащания на „пари за мълчание" бяха отхвърлени, което създаде предпоставки за първия наказателен процес срещу бивш президент на САЩ, предаде АФП.


Процесът ще започне на 25 март в Ню Йорк.

В същото време негови представители присъстваха на отделно изслушване в Атланта, като настояваха главният прокурор, повдигнал обвинения срещу Тръмп в изборни измами и рекет, да бъде дисквалифициран от делото.

Това са две от общо четирите наказателни дела, които са заведени срещу републиканския лидер в кампанията му за връщане на Белия дом, като правните му екипи се стремят да отложат същинските съдебни процеси за времето след вота на 5 ноември.

Тръмп, който се възползва от медийното внимание към правните си проблеми, за да разпали поддръжниците си и да осъди опонента си от Демократическата партия Джо Байдън, повтори твърдението си, че обвиненията са "просто начин да ми навредят на изборите".

"Как можеш да участваш в избори, ако по цял ден седиш в съдебна сграда в Манхатън", каза той, докато пристигаше в съда.

След като изслушването започна, съдия Хуан Мерчан отхвърли искането на Тръмп за отлагане и постанови, че изборът на съдебни заседатели ще започне по график в края на март.

Бившият президент е изправен пред 34 обвинения в счетоводни измами, свързани с плащания към порнозвездата Сторми Даниълс.

Прокурорите твърдят, че Тръмп незаконно е прикрил парични преводи към дългогодишния си адвокат и помощник Майкъл Коен, за да му възстанови плащанията за загърбване на историите за предполагаемите извънбрачни сексуални отношения на Тръмп с Даниълс и модел на Playboy.

Адвокатите на Тръмп ще го представляват и в Атланта, Джорджия, където е обвинен в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от Байдън.

На това изслушване се иска окръжният прокурор Фани Уилис да бъде отстранен от делото заради предполагаема връзка с друг прокурор.

Правните проблеми на Тръмп може да продължат на 16 февруари, ако, както съобщават американските медии, бъде издадено решение по делото му за гражданска измама, в което той е обвинен в грубо завишаване на стойността на имотите си.

В този случай той рискува да трябва да плати до 370 млн. долара и е изправен пред забрана да извършва стопанска дейност в щата Ню Йорк.

Освен това е изправен пред друг възможен процес, в който се твърди, че е заговорник с цел подмяна на изборите през 2020 г. във Вашингтон. /БГНЕС