Нюкасъл и Манчестър Юнайтед в битка за дългоочакван трофей

Отборите на Нюкасъл Юнайтед и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Карабао Къп днес от 18:30 часа българско време. Двубоят на стадион "Уембли" в Лондон ще определи победителя в първата домашна купа в Англия и ще донесе дългоочакван трофей на един от двата тима.

"Червените дяволи" се представят силно под ръководството на новия мениджър Ерик тен Хаг, особено след края на Световното първенство в Катар, като все още са в битката в четири различни турнира. Успех над "свраките" ще донесе на Манчестър Юнайтед първи трофей от шест години насам, когато тимът спечели същия турнир и Лига Европа.

От своя страна Нюкасъл също прави силен сезон и е в битката за топ 4, като "свраките" показват сериозно развитие след идването на саудитските собственици и мениджъра Еди Хау. Феновете на Нюкасъл чакат трофей вече десетилетия - последното отличие е от Купата на панаирните градове през 1969, а последният домашен трофей е ФА Къп през 1955.

За Манчестър Юнайтед най-сериозният кадрови проблем е евентуалното отсъствие на намиращия се в страхотна форма Маркъс Рашфорд. Голмайсторът на тима получи контузия в глезена при победата над Барселона в Лига Европа през седмицата. С дългосрочни контузии са халфовете Кристиан Ериксен и Дони ван де Беек, а травма има и нападателят Антони Марсиал, но всички други са на линия.

Пред Нюкасъл стои сериозен вратарски проблем. Титулярният страж на "свраките" Ник Поуп получи директен червен картон в последния мач срещу Ливърпул и е наказан, докато първата резерва Мартин Дубравка вече игра за Манчестър Юнайтед в турнира през първата половина на сезона, така че няма прави да участва във финала. Така на голямата сцена може да се завърне германецът Лорис Кариус, чиято кариера се срина след злополучния финал на Шампионската лига през 2018, в който Реал Мадрид победи Ливърпул с 3:1 след грешки на Кариус. Предимството на Нюкасъл е, че имаше цяла седмица подготовка за финала на "Уембли", докато Манчестър Юнайтед имаше тежка битка с Барселона в четвъртък.

Победителят в турнира ще си осигури участие в Лига Европа през следващия сезон, ако не се класира за Шампионската лига. /БГНЕС